X
 
 

Ген. Симеон Караиванов - един от забравените български герои

3042 0
Ген. Симеон Караиванов - един от забравените български герои
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Книга за генерал Симеон Караиванов вижда бял свят. Автор на книгата „Генерал Симеон Караиванов“ е неговият правнук Атанас Сиреков. Той е внук на най-успешния кмет на Бургас и носи неговото име. Работи в община Бургас, в сградата, която е построена благодарение на неговия дядо - кметът Атанас Сиреков. Сиреков-младши е завършил микроелектроника в Технически Университет-Илменау, Германия и публична администрация в БСУ. Вече 25 години работи в сферата на информационните технологии. Автор е на две книги за електронно управление. Преди дни излезе най-новата му книга, която няма нищо общо с технологиите. Тя не е за бъдещето, а за миналото. Посветена е на ген. Симеон Караиванов, който е негов прадядо. Actualno.com разговаря с автора по повод излизането на книгата.

Г-н Сиреков, защо решихте да се вгледате толкова назад в миналото, какво Ви провокира?

Най-вече някои спомени и нова информация, на която попаднах. Тя е свързана както с ген. Симеон Караиванов, така и с единия от синовете му, поручик Щилян Караиванов. Смъртта на последния в края на Междусъюзническата война, още ненавършил 23 години, бе една от най-тъжните семейни истории. В сайта на Националния военноисторически музей открих снимка от поклонението на офицери и войници от 24-и пехотен Черноморски на Н.В. Царица Елеонора полк на гроба му. Това беше емоционалният стимул, за да се захвана с писането на книгата. Беше ми интересно да открия повече данни за ген. Симеон Караиванов, тъй като той е починал преди повече от 100 години и за него разказваха преди всичко семейните легенди.

Кое е най-важното, което трябва да знаем за ген. Симеон Караиванов?

Като факти, че преди 140 години е завършил първи випуск на Военното училище, участник е в Сръбско-българската война, командир на Бургаската дружина, потушил бунта на капитан Набоков през 1886 г. Последователно е командвал два от пехотните полкове на Българската войска - 3-и Бдински (един малко известен факт) и 11-и Сливенски. Бригаден командир в Трета пехотна балканска дивизия. В далечната 1907 г. е един от малкото български генерали. Един от първостроителите на Българската армия, един от многото забравени достойни български офицери. Един от тези, които са вярвали, че с любовта, която влагат в ежедневния си труд се ражда надеждата за една нова и чиста България.

За каква аудиторията е предназначена Вашата книга?

Тази книга е преди всичко за хората, които се интересуват от новата ни история и искат да използват нейните уроци за основа, върху която да градят бъдещето.

Тематично книгата може да се разглежда като съставена от две части. Едната разказва за пътя на ген. Симеон Караиванов, а другата дава кратка информация за семейството му. От наличните факти и описания на исторически събития съм се опитал да изградя представа за живота на един български офицер на фона на тогавашното общество. Хората от онази епоха са носители на извоюваната и осъзната след Възраждането икономическа и духовна независимост. Независимост като самосъзнание, като съобразяване със законите в името на общото благо.

Като имате предвид съдбата на бележитите хора от Вашия род, какви изводи си правите, повтаря ли се историята?

Това, което прави впечатление, е възпитаваният няколко поколения възрожденски дух, възприемането на всичко положително от по-развити в едно или друго отношение страни, възпроизвеждането и подобряването му на българска почва. Възпитанието в една неизмерима обич към България и жертвоготовност за нея.

Винаги ли е трагична съдбата на бележитите българи?

За голяма част от тях личната трагедия е част от техния подвиг.

Въпросът, който Ви зададох по повод статията за Вашия дядо, кметът на Бургас Атанас Сиреков, ще задам и сега – какво е да сте наследник на хора от такава величина, направили толкова много за обществото? Бреме ли е това или настройка от която нещата се виждат по-ясно?

Не го приемам като нещо извънредно. Както се вижда от историята, имало е много хора, които са работили за обществото. Това е било възпитавано у тях, това е част от възрожденския начин на мислене. Поради това и в книгата съм споменал накратко историите на някои близки на ген. Караиванов хора. А в България е имало стотици такива семейства.

В действията ни движеща сила е онова, което е вътре в нас. Една част от него са оставените ни като наследство съзнание и възпитание. Наша отговорност е да ги съхраним и предадем нататък. До колко те се вписват в съвременното общество и какво да остави от тях – това е нещо, което е различно за всеки. 

Оптимист ли сте по отношение на съвременна България и имате ли послание към днешните обществени личности?

Обществото и държавата се формират от хората и обратно, те по свой начин също формират хората. Развитието на обществото е свързано с търсене на нови идеали и промяна на ценностната система. Но не бива да забравяме вечните човешки ценности, преди да сме открили по-добри.

Интервю на Гергана Цонева

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Браво на генерала! Оправил е бунта на русофилската гмеж!
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Желанието на империалист няма да спре днешните така наречени/съюзнически/ желания за ПЪЛЕН ПОГРОМ НАД България. Нещо повече такива грантаждии работят именно за ТОВА. Ходят поднясят цветя на щатският авиатор сипвал демокрация и над Бълкгария. Обичат и враждебните мигранти , но за такива като този от снимката всичко е бизнес
 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Слава за Генерала. Риторично искам да попитам правнукът му дали според него Генерала си е представял днешна Р.България такава КАКВАТО Е БЕЗ ПУДРА И ГРИМ ? Аз лично НЕ ВЯРВАМ. НЕ ВЯРВАМ , обаче ето неговият правнук вече 15 години според него е част от ТЛЪСТАТА БЮРЮКРАЦИЯ В Бургас.А , заплатите на тези растяли по бързо и от най бързо растящите заплати в икономиката.
 • Македонецъ 1.1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  И съм абсолютно убеден , че правнукът НЯМА нищо против това. Дори напротив той всячески подкрепя това порочно европейско явление. Всичко есейско е порочно , но ето правнукът е част макар и малка на смазващата Народа и Р.България система. Онази България за която Генерала неговият прадядо е проливал кръвта си.
  : 2 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  И като завършен бюрюкрат как манипулира , че бил за някаква промяна. Ама тази промяна ще го изхвърли от вкамененото му место в Община Бургас. И това идеалите не са картофи от магазина пресни и стари. И как по тънка линия се фука с родата си. Не бюрюкрате забравих ти фамилията, в най добрият случей си едно нищо в сравение с прадядо ти. Някакъв чиновник , пък имай си 300 висши образования. Това не т виж още ›› е прави човек , не те прави Българин , а май че обратно.
  : 2 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.3 ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 месеца Профил на трол?
  Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!
  : 1 !