Горан Благоев в „Отговорите“: Църквата и Симеон Сакскобургготски се доказаха като проводници на руско влияние (ВИДЕО)

15999

Волоколамският митрополит Антоний не може да дойде в България само по покана на руското подворие. Това каза в предаването „Отговорите“, журналистът и политик, заместник-председател на партия „Републиканци за България“ Горан Благоев.

„Има едни стари църковни правила, че епископ, а Антоний е такъв, на една друга поместна църква не може да дойде и да свещенодейства в диоцеза на епископ на друга поместна църква, какъвто се явява българският патриарх. Защото това е в диоцеза на Софийска епархия. Да не говорим, че той (Неофит, бел. ред.), освен софийски епископ е и български патриарх. Моето тълкуване категорично е, че Светият синод не може да не е знаел за тази визита. Няма как те да разберат в един момент от медийни публикации ден преди да кацне Антоний, или в същия ден, в който Антоний кацне, да каже „Ку-ку, добър ден, аз съм тук, елате утре да служите с мен в Руската църква“. Това е нонсенс абсолютен.

Освен всичко останало Светият синод би следвало, позовавайки се на досегашната практика, да уведоми външно министерство, дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Такъв висок ранг предполага и среща с президента в някаква степен. И аз много се съмнявам, че, тъй като аз черпя информация единствено и само от сайта на външноцърковния отдел на Московската патриаршия, мисля, че много от срещите се спестяват. А няма логика митрополит Антоний да служи заупокойна молитва в църквата на Шипка и да не се срещне със Старозагорския митрополит Киприян, под чиито диоцез е църквата на Шипка. Пътьом или на връщане може да е минал през Пловдив. И това също може да се спести.

Между другото, Гавриил каза нещо много съществено, а то си го пише и на синодалния сайт – службата в Руската църква е с благословията на патриарх Неофит. И тук само искам да кажа, да не говорят „Да, България" от парламентарната трибуна, че синодът ни е изненадан, че едва ли не руснаците влизат с ботуши в суверенната българска църковна територия, което не е вярно.

Руснаците винаги са влизали в тази територия като добре дошли. Църквата е знаела. И ние, „Републиканци“, като партия призоваваме Българската православна църква занапред да се въздържа от тези толкова тесни контакти с Руската патриаршия, защото те много почнаха да бият на очи. Т.е българската църква, за пореден път, воглаве със Симеон Сакскобургготски, който знаем колко е близък със Светия синод, абсолютно се доказаха като проводници на руско влияние в България. Защото нека да си припомним изказванията на Симеон Сакскобургготски след началото на руската агресия (в Украйна, бел. ред.). Те са абсолютно половинчати и некатегорични в защита на Украйна. Ако някой си е мислил, че Симеон Сакскобургготски е човек, който прокарва западно влияние, мисля, че днес вече няма такива илюзии.“

Каква всъщност е била целта на визитата на митрополит Антоний, ще узнаете от видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю