Кметът на Трявна: Търсим възможности за нови атракции, които да задържат туристите ни по-дълго време

6811
Кметът на Трявна: Търсим възможности за нови атракции, които да задържат туристите ни по-дълго време
Снимка: община Трявна

Силвия Кръстева е кмет на община Трявна от 2019 година. Тя е юрист по образование. Завършила е право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Велико Търново. Инженер е по компютърни системи и технологии от Техническия университет в Габрово. Работила е като брокер на недвижими имоти. От 2011 г. е общински съветник, а от 2015 г. до избирането й за кмет е председател на Общинския съвет. Аctualno.com я потърси за интервю, в което да представи проектите, по които работи, визията си за развитие на общината и проблемите, пред които е изправена.

Г-жо Кръстева, Трявна се готви за арт фестивал на 2-ри август, какво ще може да видят жителите и гостите на града?

Наистина, на 2-ри август за поредна година се организира "Трявна арт фестивал". Първо искам да благодаря на организатора Димитър Малакчиев, който всяка година го надгражда и показва с какво трябва да се гордеем в България и какво трябва да ценим. Основен акцент в него е класическата музика. Ще има майсторски класове по цигулка, пиано, цугтромбон. Доста изявени музиканти ще покажат своите умения - с кларинет, флейта, контрабас. Ще има и чуждестранно участие. Всичко това ще е на площада, пред читалище "Пенчо Славейков", за да може жителите и гостите на града да се насладят на изключително богатата ни програма. Ще има международен музикален конкурс, онлайн излъчвания. Заключителният концерт ще е на 8-ми август, неделя. Тоест, в рамките на една седмица всички ще могат да се любуват на прекрасни класически изпълнения.

През март месец Общинският съвет ви е упълномощил преговаряте със собствениците на няколко имота с цел да се оформи терен за спортна зала. Как вървят те?

Имаше обществено обсъждане през миналата година за това къде да проектираме и изградим спортна зала. Колкото и да ни е малък градът, той е много привлекателен и искаме, освен всички останали видове туризъм, да развиваме и спортния. Едно от местата, за които имаме принципно съгласие за спортен обект, е общинска собственост. Около него трябва да изкупим част от имотите, за да обособим паркоместа и достъп до самата зала. Към настоящия момент преговорите вървят в добра посока и продължаваме да уреждаме нещата откъм нормативната им страна, за да се случат.

Изчислявали ли сте колко ще струва, съответно пред коя институция или програма ще кандидатствате?

На този етап не мога да кажа колко би струвало изграждането й. Това ще стане ясно когато изготвим технически проект. Една от възможностите за финансиране е чрез Министерството на спорта, който има специална наредба за такъв тип обекти. Ще очакваме и в новия програмен период възможности за финансиране, разбира се. Там имаме и едно бивше общежитие към спортния комплекс, за което е изготвен проект и сме кандидатствали отново пред Министерството на спорта, за да се обособи един добър спортен комплекс. 

В началото на този месец е обявена поръчка за външно изкуствено осветление на Трявна и Плачковци за 551 хиляди, финансирането откъде е и какво точно предстои?

Предстои подмяна на осветителните тела с LED-осветление, което е иновативно. Договорът е с Министерството на енергетиката, имаме и норвежки партньор. В понеделник го очакваме, за да проведем първоначалната пресконференция и да продължим напред. Надявам се скоро време да имаме изпълнител и по-бързо да се реализира проектът. Естествено най-големият ефект от него ще е финансовата икономия, която ще реализираме, а и естетика.

Почти на същата сума възлагате изпълнението на канализационен колектор, но като цяло какво е състоянието на ВиК-мрежата в община Трявна?

С канализационния колектор ще решим голям проблем в участъка на улица "Украйна". Водопроводната ни мрежа определено има нужда от обновяване в двата града - Трявна и Плачковци. Ще търсим възможности за финансиране съвместно с ВиК-дружеството в Габрово. Имаме добра комуникация, но на този етап няма възможност за подмяна на цялостната ВиК-инсталация.

Какви са ви намеренията за местността Кръста – проектът е за релакс, спорт и забавления сред природата?

Проектът е чудесен. Местността се намира до една от емблемите на нашия град - Музея на иконата. Близо до този терен е и детският санаториум за белодробни заболявания. Мястото е прекрасно. Дай Боже, да спечелим проекта, ще създадем възможност за различни развлечения както за деца, така и за възрастни. Предвидени са доста интересни занимания - шах, табла на открито. Ще има беседки, люлки. На по-нататъшен етап проектът има възможност за надграждане.

Каква е визията ви за развитието на туризма в Трявна – освен със своите съхранени възрожденски къщи и музеи, с какво друго е привлекателен градът за туристите?

Една от основните ни цели е да поддържаме града чист, защото особено много се гордеем с чистия въздух, с природата. Имаме прекрасно озеленяване. Търсим възможности за различни атракции, които да задържат туристите по-дълго време в града ни. Затова кандидатстваме с проекти, за да създаваме повече нови атракции. 

Прави впечатление, че чест прийом преди обявяване на обществена поръчка са ви пазарните консултации, защо?

Правим ги спрямо изискванията на управляващия орган или ако нормативно се изискват. Провеждаме пазарни консултации и с цел по-голяма сигурност на вложението, което предстои да извършим.

Кои са най-важните инфраструктурни обекти, изпълнявани от общината през настоящия строителен сезон?

Имаме доста обекти. Надявам се да се справим с всички ремонти по капиталовата програма - пътища, улици. Имаме две детски площадки, които се изпълняват по проект, ремонт на двете читалища в Трявна. Осветлението също е за тази година. Надявам се да започнем и канализационния колектор. По ПУДООС имаме избран изпълнител, като спечелихме пет проекта за кътове за отдих. Изграждаме подземни контейнери. Надявам се до месец да стартираме облагородяване на един терен - Божковска поляна, където ще се обособи едно прекрасно място с маси, беседки, с алеи, детски площадки, спортни уреди, озеленяване. В Многопрофилната болница за активно лечение изпълняваме проект за водолечение, с който се надявам в осъществяването на своята дейност тя да предлага по-добри услуги. Кандидатствали сме за изграждане на туристически посетителски център, за мобилно приложение за Трявна. Ще кандидатстваме по норвежката програма за всичките музейни обекти в нашата община, които никак не са малко. Смятаме да ги надградим, като дадем възможност на посетителите да получават повече информация, да разгледат повече експозиции, да разберат повече за нашата история.

А приоритетните ви проекти за следващия програмен период?

Разбира се, спортната зала. Имаме проект за водоснабдяване на един квартал, който е много важен и се надявам в най-скоро време да осигурим финансирането му. Нещо, което е изключително притеснително за нашата община, е, че нямаме пречиствателна станция за питейна вода. Работим в тази насока и няма да спираме, докато не успеем да я изградим. 

Финансовото състояние на общинската болница какво е и как се справи досега тя с предизвикателството Ковид-19? Има ли достатъчно персонал?

Както навсякъде, коронавирусът беше изпитание и за нашата болница. Благодарение на добри екип се справиха, за което съм им изключително благодарна. Имаше период, в който им беше много трудно с персонала, но успяха да намерят хора и преодоляха проблема. Финансовото състояние на лечебното заведение е добре и отправям благодарност към екипа, за грижите, които полагат към всички пациенти.

Много ли бяха пострадалите от коронавирус при вас и съумяхте ли от общината да окажете подкрепа на най-нуждаещите се?

Имаше пострадали от пандемията, за съжаление. Помогнахме на всички нуждаещи се. Създадохме доброволчески екипи, за да се отзоваваме на възрастни хора и които сами не могат да се обслужват. Надявам се да са останали доволни. Имаше моменти, в които беше наистина страшно, но всички разбрахме, че трябва да се пазим, защото по-важно от здравето няма.  

На самата община как се отрази пандемията, калкулирате ли сериозни загуби в приходната част?

Пандемията определено се отрази на приходите в община Трявна. Убедена съм, че при всички общини е така. Доста от приходите ни се формират от наем на общинско имущество, а ние освободихме наемателите от съответните вноски. Надявам се тази година да сме доста по-добре, за да работим изцяло в полза на хората, но всичко това се отрази неимоверно много на бизнеса, тъй като основно в нашия град се разчита на туризъм. Всички хотели бяха принудени в определен период да не работят. Те претърпяха щети, а това рефлектира и върху общината.

Встъпвайки през 2019 г. в длъжност каква община заварихте във финансово, кадрово и инфраструктурно отношение?

Хубавото беше, когато встъпих в длъжност, че познавам голяма част от администрацията. Разбира се, всеки има различно виждане за нещата. Направих доста промени. Има и още много, които предстои да се направят. Убедена съм в това, че трябва да се работи упорито. Кадри е трудно да се намерят. Аз искам да дам възможност на младите хора да се трудят, да трупат опит. Те са ни бъдещето и е нормално към тях да гледаме с надежди. За финансовото и инфраструктурното състояние на общината бях наясно, тъй като в предходния мандат бях председател на Общинския съвет. Не бях изненадана от голяма част от нещата, но, както навсякъде, има проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com