“Отговорите“: С Петър Славов, Никола Тулечки и Татяна Буруджиева (ВИДЕО)

6434

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова”: Това издание ще бъде посветено изцяло на местните избори 2023. Ще разговаряме за това как премина първият тур на 29 октомври и какво ще стане на балотажа на 5 ноември.

Решението на Върховния административен съд (ВАС) за изборите по повод забраната на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се гласува с машини, както и начина, по който премина първи тур обсъждаме с независимия кандидат за общински съветник в София адвокат Петър Славов от инициативата “Правосъдие за всеки“ и един от жалбоподателите срещу решението на ЦИК да няма машинно гласуване.

Какво видяха от ОЧИ – Обединението за честни избори като нарушения на вота? Отрази ли се липсата на машинно гласуване на броя на невалидните бюлетини. Коментираме с Никола Тулечки от ОЧИ, експерт по наблюдение и анализ на избори.

Всички ли ще бъдат победители на местния вот? Можем ли да прогнозираме какво ще се случи на балотажите? Ще бъдат ли причина резултатите от местните избори за рокади по високите етажи на властта? Разговаряме с политолога и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ доц. Татяна Буруджиева.

Първият тур на местните избори 2023: Един независим кандидат обжалва резултатите

Ще обжалвам вота за мен в София, ще има и други жалби. Това каза в ”Отговорите” адвокат Петър Славов от инициативата Правосъдие за всеки и един от жалбоподателите срещу решението на ЦИК да няма машинно гласуване:

Още: Адвокат: Няма основание за касиране на изборите заради машинния вот

“Ще оспоря резултата от изборите в София не толкова заради моя личен резултат, макар че аз наистина благодаря на тези 2617 човека, които официално са признати за гласували за мен. И предполагам има поне още толкова, които в батака на хартията не са отчетени.

Извадил съм вече конкретни протоколи, в които се вижда как примерно е записано първоначално, че имам в дадена секция 30 гласа, след това е задраскано и е направено на 3. Нещо, което при машините не става. И това не е в един и два протокола, това са, аз до тука съм намерил няколко такива. И съм помолил между другото хора, които са ме подкрепили да си проверят в секциите и да гледат специално сканираните протоколи, защото в тях се въжда какво първоначално е писано, драскано ли е, преправяно ли е нещо, а не само електронния протокол, в който очевидно каквото е нанесено на компютъра това ще бъде. Но той се пише на база на хартиените протоколи. Така че ще подам тази жалба именно за да защитим честността на вота и да покажем, че изборен процес по този начин не се прави. Безспорно, ако беше имало машинно гласуване, виждаме такива неща не се случваха.

Още: ГЕРБ и Пеевски в един глас: Решението на ВАС не подлежи на коментар

В момента недействителните бюлетини в София само отиват към 30 000. В страната са към 20% недействителни. Има населени места, където недействителните бюлетини са 40-50%. Което означава, че те са абсолютно повлияли на крайния резултат със сигурност.

Още - във видеоматериала.

Изборните нарушения и невалидните бюлетини: Какво видяха ОЧИ

Наблюдатели ни съобщаваха в Симитли, че секционните комисии гледат кой е гласувал по списък, прозвъняват ги по телефона тия, които не са дошли и почват да ги питат: “Защо не сте дошли, няма ли да дойдете, хайде да гласувате“. Това каза в ”Отговорите” Никола Тулечки и разказа какви нарушения на местния вот видяха от ОЧИ:

Още: Гласуване под строй и други нарушения: Какво видя ОЧИ на местния вот

“Може би вашите зрители не знаят, но в Симитли традиционно си избират един кандидат, който е на практика хегемон в тази община и там според мен беше интересно.

Други (проблемни, бел. ред.) секции, които ние традиционно гледаме, са тези с компактно ромско население в големите градове. В София там нямаше много голяма активност, което ние предполагаме, че е понеже има прекалено много внимание към тези райони. Пасивът да бъдеш избран в тези райони срещу един вид стимул, е много по-голям отколкото няколко хиляди гласа в повече, предвид, че в София е доста голяма квота.

Още: "Тия бюлетини невалидни ли са, или ще ги оправим?": Съмнения за изборни шашми на село

В Пловдив гледахме активността в кварталите с компактно ромско население има доста фрапантни случаи, огромни пропорции невалидни бюлетини в единия квартал. Има една секция със 73% невалидни бюлетини, което значи, че откъм 200 гласа 150 са били невалидни. Не знаем точно какво се е случило, но има някакъв проблем по веригата там.“

Още - във видеоматериала.

Прогнози за балотажите и за бъдещето на некоалицията

Ситуацията с балотажите в София и във Варна е шизофренна, трудно може да се прогнозира, не се поддава на логика. Това каза в ”Отговорите” доц. Татяна Буруджиева:

“Много интересно се получава на тези втори турове, защото има сравнително близки резултати единствено във Варна и в София. Останалите са на големи отстояния първият от втория, които много трудно се компенсират. Защото логиката на втория тур е, че по-голямата част от и без това малко гласувалите избиратели, не отиват, защото вече няма казус, нямат кауза.

Още: Политолог: Ако някой ви каже, че знае какво ще стане на балотажа в София, лъже откровено

Т.е. ще има хора, които са гласували извън тези двама, които се състезават в отделните общини, които ще отидат да гласуват само и когато имат много по-силен мотив да отидат да гласуват, отколкото да останат вкъщи. И затова истерията, която се развива в отделните места, където се съревновават “Продължаваме промяната“ и ГЕРБ да кажем, там е най-тежко и много емоционално. Работи по-скоро да се вдигнат тези хора, които иначе нямаше да отидат, защото започват да придобиват мотив. Или да накажат едните, или да накажат другите.

Така че от една страна не можем да очакваме по-висока активност при всички положения. Дори все пак тези хора да решат да гласуват.

От друга страна обаче много трудно можем да прогнозираме какво точно ще се случи поради простата причина, че ситуацията започва да прилича на шизофренна. Няма как в една такава ситуация логически да можеш да прогнозираш кой колко ще се емоционализира, бих казала най-меко. Младите имат един друг термин – газира. И да знаем дали ще гръмне бутилката или няма да има въобще мехурчета.“

Още - във видеоматериала. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю