Учениците от област Кърджали са с най-добър среден успех

33987
Учениците от област Кърджали са с най-добър среден успех
Снимка: Thinkstock

За поредна година учениците от област Кърджали завършват средното си образование с най-добър среден успех сред връстниците си от страната. Новост тази година е, че абитуриентите са успели да преминат психологическата граница от 5.00, под която останаха през 2013 г.

След като бяха първи по успех и на матурите, сега успешно завършилите гимназия в областта са постигнали среден успех в дипломата 5.03. Това показват данните на Министерството на образованието и науката за 2014 г. за 974 от общо 1013 училища, пише в."Сега".

Втори по успех сред завършилите средно образование през 2014 г. са възпитаниците на училищата в област Габрово (4.91), които изпреварват връстниците си от Благоевград и Плевен (4.88).

Учениците от област Велико Търново са завършили със среден успех от дипломата за гимназия 4.87, докато през м.г. бяха втори с 4.92.

Въпреки че в София са някои от училищата с най-труден прием, гимназистите от столицата едва успяват да попаднат в десетката по успех, което вероятно се дължи на по-взискателното оценяване.

Средният успех в дипломата на завършилите средно образование в София е 4.77 - малко по-слаби постижения в сравнение с връстниците им от Кюстендил (4.81) и Видин (4.80).

И тази година в дъното на образователната статистика са възпитаниците на училищата в Разградска област. В дъното на класацията са учениците от Добрич (4.51) и Русе (4.57).

Средният успех в дипломата на младежите, които през 2014 г. са завършили средно образование, е 4.69 - понижаването на успеха е само с една стотна спрямо 2013 г., което на практика е почти без промяна. Общият брой на завършилите е 47 169. За сравнение - през м.г. с документ за завършено образование са се сдобили 54 803 гимназисти.

Учебната програма и съдържание са основният проблем в образованието

Основните проблеми за учителите са учебната програма и учебното съдържание. Това каза Янка Такева, председател на Синдиката на бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали