Кметът на Ловеч се срещна с посланика на Босна и Херцеговина

1820
Кметът на Ловеч се срещна с посланика на Босна и Херцеговина
Снимка: Община Ловеч

Посланикът на Босна и Херцеговина в София Негово превъзходителство Здравко Бегович посети на 18 октомври 2021 г. Община Ловеч. Кметът Корнелия Маринова запозна госта с богатата история на града с Покрития мост и очерта икономическия профил на общината. Тя припомни, че сред побратимените градове в региона на Балканите отскоро се нареди и гр. Требине, Босна и Херцеговина. На 02.09.2021 г. там бе подписано споразумение за сътрудничество между двата града. Предстои гостуване в Ловеч на делегация от Требине на експертно ниво, в рамките на което ще се обсъдят конкретни стъпки за реалното прилагане на споразумението в областите на културата, образованието и туризма, както и да се разгледат възможностите за съвместно кандидатстване по европейски програми. Посланик Здравко Бегович се ангажира да помогне за срещата с осигуряване на преводач.

В разговора участваха и Петър Цолов, председател на Общински съвет, и Венцислав Христов, заместник-кмет на Община Ловеч. Стана дума и за родения в Ловеч футболист Ивайло Петев, който в момента е треньор на националния тим на Босна и Херцеговина. В кабинета на кмета гостът получи кристал с герба на Община Ловеч и рекламна брошура за промишлеността.

По-късно пред журналисти посланикът заяви: „Приветствам този процес на сближаване между двата града и между двете държави, не случайно България първа призна независимостта на Босна и Херцеговина. Анализирахме културното сътрудничество и възможностите за икономическо сътрудничество, двете страни имат много сходни исторически, природни и политически характеристики.“

Кметът Корнелия Маринова каза:

„Предстои да се уточни датата, когато делегация от Требине ще пристигне в Ловеч за експертните срещи, които сме договорили предварително. Знаете, че България е радетел за присъединяване на Западните Балкани към ЕС. В момента се провежда конференция за бъдещето на Европа, върви едно допитване до хората, върви активен диалог с гражданите. Всичко това са много важни процеси и ние трябва да бъдем достатъчно активни за бъдещите проекти.“

Следобед гостът от Босна и Херцеговина посети две промишлени предприятия - ,,Велга“ ООД и ,,Балкан“ АД, като бе придружаван от кмета Корнелия Маринова и председателя на ОбС Петър Цолов. Във „Велга“ собствениците Лазарин Дочев и Герасим Дочев разказаха историята на мебелното предприятие и показаха технологичните новости. В „Балкан“ гостът бе посрещнат от изпълнителния директор Ивайло Стоянов, който е и председател на Съвета за икономическо развитие към Община Ловеч, както и от Дарина Тодорова, изпълнителен директор на "Балканвело" АД, едно от дружествата на завод "Балкан". Разгледана бе музейната експозиция на завода, както и производството на велосипеди.

След това посланик Здравко Бегович направи кратко посещение на Ловешката средновековна крепост и на Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“, като бе придружен от зам.-кмета Венцислав Христов. Той разказа на госта за забележителностите на града и общината, представени в галериите и музейните експозиции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Децата от община Тетевен изнесоха празничен концерт по случай Цветница и Лазаровден (СНИМКИ)

Децата от ДГ „Васил Левски“ в Тетевен наричаха за здраве и пресъздадоха обичая „Пейкуване“

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч