В Тетевен ще се проведе празникът на Тетевенската саламура

2861
В Тетевен ще се проведе празникът на Тетевенската саламура
Снимка: Община Тетевен

Всяка година в края на месец юни идва време за Празника на Тетевенската саламура. Той събира гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба и да видят забележителностите и природните красоти на Тетевен. Събитието може да се определи както като културен, така и като туристически продукт, изпълнен с редица мероприятия.

Тази година празникът ще се проведе на 25 юни и ще започне в 10.00 ч. в гр. Тетевен на улица „Лечо Гайдаря“. Програмата му предвижда презентиране на тетевенеска рибена чорба /саламура/ и на характерни рибни и домашни ястия от региона. Участие ще вземат представители на кметствата, читалищата, хотелиери и ресторантьори, организации от общината.

Ще бъде добавен и нов акцент в празника, като освен дегустацията ще се извърши и оценяване на рибените чорби на участниците. Най-добрата саламура ще бъде определена от майсторите готвачи, участващи в събитието, които ще опитат всички рибени чорби, оценявайки на анонимен принцип майсторлъка на колегите си.

Пъстрота и колорит по време на 5-то издание на Празника на Тетевенската саламура (СНИМКИ)

На 26 юни се проведе 5-то издание на превърналия се в традиция – Празник на Тетевенската саламура. Той отново събра гости от цял...

Пъстротата на празника ще се допълни от изложение на занаятчии и изпълнения на духовия оркестър „Виво Монтана“, който ще има грижата да поддържа емоцията на участници и гости на балканджийско ниво.

Тетевенската саламура е характерна за региона на град Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от Българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна. Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена. По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, много кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва. Консумира се задължително с люта тетевенска сливова ракия.

Празникът на Тетевенската саламура се организира за първи път през 2016 година в мандата на настоящия кмет на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева. Оттогава се превръща в традиция за тетевенци и всяка година става все по-вълнуващ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Държавата предоставя свой имот за приют за кучета в Ловеч

Кметът на Тетевен поздрави жените от пенсионерския клуб в с. Черни Вит

Пенсионерските клубове от няколко града се събраха на приятелска среща по случай 8-ми март

Кметът на Тетевен получи грамота от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

Болницата в Ловеч е на ръба: Персоналът масово напуска

Община Тетевен отбеляза националния празник 3-ти март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч