Китайските електрически автомобили навлизат в Европа

15975
Китайските електрически автомобили навлизат в Европа
Снимка: istock

Китайските електрически коли потеглят с пълна сила към Европа с надеждата да вземат дял от пазар, който цели да стане въглеродно неутрален съвсем скоро. Китайската Nio Inc представи своя електрически автомобил ES8 в Осло, Норвегия, в края на миналата седмица. Това е първият опит извън Китай на компанията, която е почти непозната в Европа, въпреки, че има пазарна оценка от около 57 млрд. долара, предава Reuters.

Сред останалите непознати за европейците компании, които стартират бизнеса си в Европа или планират да сторят това съвсем скоро, попадат Aiways, BYD, SAIC, Dongfeng и Great Wall.

Европа, която се радва на наситен и конкурентен пазар, доминиран от известни марки, в миналото не донесе голям успех за китайските автомобилни производители. Китайските играчи допуснаха стратегически грешки, като освен всичко друго, страдат от репутацията на китайското масово производство, което се свързва с евтини продукти, страдащи от липса на качество.

По думите на Уилям Ли, изпълнителен директор на Nio, предстои дълъг път към успеха, тъй като пазарът е зрял и е „доста трудно да бъдеш успешен“. Китайските производители може да се нуждаят от десетилетие за да затвърдят позициите си в Европа, посочва предприемачът-милиардер. Подобна прогноза има и Хе Ксиаопенг, изпълнителен директор на компанията за електрически коли Xpeng. Според него, компанията му ще има нужда от 10 години "за да постави добра основа“ на континента.

Тези нови играчи, повечето от които имат опит само и единствено в производството на електрически коли, вярват, че разполагат с кратко време за да се възползват от възможността най-накрая да попаднат на платежоспособен пазар.

Докато продажбите на електрически коли в Европейския съюз са скочили повече от два пъти през последната година и със 130% за първите 6 месеца на настоящата година, традиционните производители все още постепенно преминават към електрическите модели, което означава, че тепърва ще наводнят пазара с нови електрически коли.

"Пазарът все още не е толкова наситен в сравнение с този на моделите с двигатели с вътрешно горене, където всеки от големите производители разполага с пълна гама от превозни средства“, казва Александър Клозе, който оглавява чуждестранните операции на китайския производител на електрически автомобили Aiways.

„Точно поради това смятаме, че имаме възможност“, добавя той по време на обиколка на Мюнхен на модела U5 – автомобил с висока проходимост, който се предлага за продажба в Германия, Холандия, Белгия и Франция.

Цената на китайският електромобил U5 започва от 30 000 евро в Германия – сума под средното ниво, когато става дума за средностатистическа нова кола и цените на повечето електрически коли в Германия. Всичко това без да се взема предвид субсидията за придобиване на нова електрическа кола в Германия в размер на 9 000 евро. Китайският електрически автомобил се предлага в едва четири цвята и два вида тапицерия с цел съкращаване на разходите.

„Германците купуват само германски коли“

В подготовката си за навлизане на европейския пазар, китайските производители опитват различни бизнес модели – работа с вносители, бюджетни опции на пазара на дребно или чрез изграждането на повече местни представителства.

Новата действителност, в която западни марки като BMW и Tesla произвеждат коли на територията на Китай, има потенциал да подобри лошата репутация на страната, свързвана с ниското качество на производството, макар, че това възприятие трудно може да бъде разклатено.

Антие Леверс, учителка, която живее в Западна Германия в близост до границата с Нидерландия, притежава заедно със съпруга си дизелов Chevrolet Orlando, но пожелала да смени превозното средство с нещо по-зелено.

Двамата закупили Aiways U5 през миналата година след дълго проучване за да се предпазят от евентуални критики, че не избират германска кола. В крайна сметка двамата са доволни от ниските разходи за експлоатация на новия си китайски електрически автомобил.

Хората й казвали: "Не можеш да купиш китайска кола, те са пластмасови и евтини и не подкрепят германските работни места.“

Но въпреки всичко тя чувства, че това вече не отговаря на истината в глобалната автомобилна индустрия, където човек може да намери германски части в китайски коли и обратното.

"Германците купуват германски коли, така, че за да придобиеш китайска кола е нужен и малко кураж“, казва 47-годишната учителка. „Понякога човек просто трябва да е отворен за нови неща“, добавя тя.

Nio и Норвегия

Компанията Nio представи в Осло, Норвегия електрическия SUV модел ES8 съвместно със съоръжението NIO House – смесица от шоурум, кафене и споделена площ за работа. Скандинавската страна е отправна точка за експанзията в Европа и за друга китайска компания – Xpeng.

Държавната подкрепа на това поле превърна Норвегия във водещ играч в прехода към електрически превозни средства. Норвегия изглежда логичен избор за отправна точка в Европа, тъй като потребителите са свикнали вече с електрическите коли, което означава, че остава единствено да бъдат убедени да изберат непозната китайска марка, казва Кристина Бу, генерален секретар на Norwegian EV Association.

"Ако се пробва в друга страна, може да има затруднения в налагането и на двете“, смята тя, добавяйки, че нейната организация е провела разговори с редица китайски производители на електрически коли, които са искали да проучват спецификите на пазара и потребителската култура преди да навлязат.

Тя изпитва несигурност как ще реагират потребителите на подхода на Nio, който разчита на модел изискващ смяна на батерията, вместо познатото зареждане. Казано с други думи – компанията сякаш отдава батерията под наем на клиентите си, вместо да им продава завършен пакет.

"Но там където Китай е действително напреднал са именно технологиите“, добавя тя, посочвайки Nomi – дигитален асистент, вграден в таблото на колите на Nio.

Различни стратегии

Докато Nio и Xpeng назначават персонал на местна почва и изграждат дейността си в Норвегия, други китайски компании като SAIC, работят чрез вносители на автомобили за да продават колите си на ограничен брой пазари в Европа.

Aiways опитва стратегия, разчитаща на ниски разходи, за да продават коли в Европа, като това все пак зависи от спецификата на пазара, посочва Клозе.

В Германия например, компанията продава колите си чрез Еuronics – асоциация на независими търговци на електроника на дребно, вместо да изгради традиционна дилърска мрежа.

Компанията цели да продава в ЕС през следващата година и да пробие на щатския пазар до 2023 година, казва Клозе, който е бивш директор на Volvo и Ford.

Китайските провали за налагане на европейския пазар в миналото навярно няма да повлияят на производителите на електрически коли, тъй като потребителите вече са свикнали с електроника идваща от Китай, добавя той.

Продажбата на коли в Европа е „тежък бизнес, особено, ако продуктът не е добре познат“, казва Арни Рихтерс председател на базираната в Брюксел индустриална група Platform for Electromobility. "Но ако прокарат иновации, то ще имат доста възможности“, добавя той.

Дали китайските електрически автомобили, характерни с ниските си цени, ще бъдат успешен конкурент в Европа, предстои да разберем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТОМОБИЛИЗЪМ:

Градските бижута Джули и Мартен в динамиката на града (ВИДЕО)

Какво отличава гумите за SUV от тези за леки автомобили?

Намажете предното стъкло на колата с това и то няма да се замъглява

Как рентакар компаниите подготвят автопарка си за зимата

Вечерта напръскайте стъклото на колата с това и през нощта то няма да замръзне

Ако чистачките на колата са замръзнали, полейте ги с това

Четири неочаквани премиери на Honda у нас

Предимства и рискове при залог на автомобил

Най-често срещаните шофьорски навици, които повреждат автомобила сериозно

Мото екипировка от Oxford

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com