ДАМТН ще следи за състоянието на всички язовири в страната

15744
ДАМТН ще следи за състоянието на всички язовири в страната
Снимка: Actualno.com

От общо 268 язовира, за които през декември миналата година държавата не можа да установи чия собственост са, вече само 15 остават с неясен собственик. Това каза по време на днешното редовно заседание на Министерския съвет министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Министър Василева каза още, че изготвените промени в Закона за водите вече са на междуведомствено съгласуване, като общественото обсъждане вече е завършено. С тях се определя единният държавен контролен орган, който да следи за състоянието на всички хидротехнически съоръжения на територията на страната – Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Въвежда се и яснота по отношение на отговорността на собствениците и операторите на язовирите.

Седем язовира преливат, няма обявена опасност за вълни

Общо седем язовира в цялата страна преливат към 12:00 часа днес, съобщават от МОСВ. Преливат язовирите Камчия, Мандра, Г. Трайков, Боро...

Язовирите в предаварийно състояние са под непрекъснат контрол от страна на "Напоителни системи", уточни още Василева. Петнадесетте язовира с неизяснена собственост се контролират от областните управители.

Същевременно вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че до момента има заведени 17 проверки и досъдебни производства по всички регистрирани случаи – незаконна сеч, незаконни постройки, лошо стопанисване на язовири, които може да са пряко или косвено причина за наводнения. Надявам се прокуратурата бързо да завърши тези случаи, добави Дончев. И посочва, че в България има увеличение на горските площи, но намаляват старите гори, а те са тези, които могат да задържат повече вода.

По думите на вътрешния министър Веселин Вучков направените евакуации във Варненско и Добричко са били приети добре от хората. Имало е обаче проблеми в село Одринци, където хора до последно не са искали да напуснат домовете си. Вучков добави, че масово няма застраховки на домашно имущество срещу бедствия и че трябва да се прави кампания да се стимулира правенето на такива застраховки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика