Експерт: България е теренът на сблъсъка между Русия и Турция

4727
Експерт: България е теренът на сблъсъка между Русия и Турция
Снимка: БГНЕС

България е теренът на сблъсъка между Русия и Турция и това не трябва да ни учудва, каза дипломатът и бивш посланик на България в Русия (2000 – 2006 г.) Илиян Василев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Неизбежно е и това не трябва да ни учудва. В този доста голям сблъсък ние сме непосредствени съседи, т.е. сме част от фронта. В България нещата са турбулентни – това, което виждаме около (Делян) Пеевски, „Алекс партнърс“, е ехо на по-голяма и силна драматургия, в която участваме като актьори“, каза той.

Запитан как да се тълкува забраната, ако е официална, Ахмед Доган, Делян Пеевски и още 136 души да влизат в Турция, Василев отговори: „Конфронтацията между Турция и Русия поставя тези хора в положение на поддръжници на опонента на Анкара“. Дипломатът припомни речта на Доган, в която „той се асоциира с Русия и Турция възприе това като враждебен акт“. Двете страни се намират в остра конфронтация и Анкара предполага, че „турският етнос, без значение дали живее в Турция или в България, ако не друго, няма да бъде на страната на врага или опонента“, обясни Василев.

Илиян Василев: Играта с "Овергаз" е заради "Газпром" и индустриалните клиенти

Нямаше договорка с „Овергаз” като търговец на индустриални клиенти. Точно там компанията изземваше клиенти на държавния дос...

На въпрос доколко последните действия, например обявяването на турския консул в Бургас за персона нон грата, имат връзка в този сюжет, Василев отговори: „Това е част от българския мизансцен, защото беше оказан изключителен натиск върху външното министерство и правителството да предприеме действия, които наричам „юруш дипломация“ – едва ли не да експулсираме турския посланик, без изобщо да си дават сметка за рисковете и ползите. Слава Богу, вероятно нашите намериха равнището, на което да успокоят вътрешния натиск и да реагираме на най-ниското възможно ниво, тъй като всяка реакция трябваше да бъде съразмерна и да може да се надгражда“.

В дипломацията видимата част на тези размени е много малка, не повече от 20%, има много други дискретни начини, по които може да се комуникират едни или други оценки за нежелателна дейност на дипломатическия състав. Когато станат публични, очевидно трябва да удовлетворят общественото очакване, обясни още Василев.

Има доста голямо напрежение в България, независимо от събитията в Турция, но е то изключително катализирано от конфронтацията между Турция и Русия и тя се реализира на българска територия. Имате, от една страна, сили които подкрепят Русия, други сили, които подкрепят Турция. У останалите има изключително много политически прагматизъм и те реализират конкретни политически ползи, добави той.

Според Василев не трябва да се вярва на всичко, което се казва, защото в българската политика има изключително много пиар.

Има обаче и съдържателен елемент. В спирането на обществени поръчки „има съдържателно зрънце, защото този, които си мисли, че Бойко Борисов не рискува, греши. Това са бизнеси за стотици милиони – не може да ги отнемеш от някого и да си мислиш, че всичко е цветя и рози“.

Плащаме, изяждаме солта и боя и накрая пак сме на същото

Така бившият ни посланик в Русия Илиян Василев обобщи какво се случва в България и защо полицейският протест е само следствие, а не при...

Според него България е изправена на ръба – да извърши реформи или следва катастрофа, а олигарсите, със своите конфронтации и асоцииране с Русия или Турция, пречат на реформите и балансирането на мира и сигурността в страната.

На въпрос ще излезе ли нещо от доклада за КТБ, Василев каза: „Заданието е да се намери кой е изнесъл потоците навън. Но всеки, който е добре запознат, ще ви каже, че няма потоци, изнесени навън. Там е някаква пиар драматургия, удари между двама олигарси без правила за разпределение на активи“.

За заплахата за живота на Пеевски Василев коментира, че в този бизнес, когато има нещо сериозно, се мълчи, защото всякакво вокализиране усилва риска за лицата, които са обект на заплаха. „Ако има да се свърши някаква работа, тя ще се свърши тихо. Ако не е тихо, значи има някакви пиар елементи“.

Той добави, че охраната на Пеевски е била внушителна и преди да му назначат закрила от НСО.

„Ние постоянно живеем в някакъв водевил на псевдожълти новини за някакви личности, а големите въпроси на България остават зад кадър“, каза още Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com