Иван Иванов от РБ: Нямам против да си подам оставката като зам.-председател на НС

12424
Иван Иванов от РБ: Нямам против да си подам оставката като зам.-председател на НС
Снимка: БГНЕС

Ако действително има нагласа в парламентарната група и се смята, че може да има друг заместник-председател, който да отговаря по-добре на интересите на групата на Реформаторския блок (РБ) – аз нямам нищо напротив да си подам оставката. Това заяви пред "Фокус" Иван Иванов, заместник-председател на парламента от парламентарната група на Реформаторския блок във връзка с това дали обмисля да подаде оставка като зам.-председател на парламента, след като участва в протестите срещу промените в Конституцията.

Струва ми се, че това е малко изкуствен въпрос, тъй като всеки тръгва сега да си подава оставката, все пак заяви Иванов. Това ми се струва в случая не на място. Той коментира, че оставката му може да бъде поискана или от Гражданския съвет на Реформаторския блок или от парламентарната група.

ДПС няма да подкрепи кандидатурата на Екатерина Захариева

ДПС няма да подкрепи кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър. Това каза пред журналисти народният представител от П...

"Моята оставка може да бъде поискана или от Гражданския съвет, с който аз снощи имах среща и те категорично не мислят, че такова нещо трябва да се случи, или от парламентарната група. Такъв дебат не е отварян, ако те го отворят – той ще се състои. На трибуната на Народното събрание има заместник-председатели, както на опозиционни групи, така и на групи, които са в управлението. Това е просто инструментална функция – какво като си подам оставката или не я подам? Най-вероятно в групата на РБ ще има една криза, свързана с това, който да бъде заместник-председател на парламента", заяви Иванов.

Иванов заяви, че е бил на протестите срещу провала на съдебната реформа, където има страшно много приятели. "Самият аз съм избран от гражданската квота и съм член на Гражданския съвет и съм избран за заместник-председател на НС, защото съм имал най-умерени виждания по отношение на това как Реформаторският блок трябва да се развива. В момента това, което се случва е, че има вътре напрежение в РБ, разделителни линии, които явно са стояли и сега по отношение на въпроса с Конституцията стават видими. Това, което не разбирам, а всъщност имах разговори с колегите от парламентарната група, които не виждат смисъл – заместник-председател, която е административна функция да бъде сменяна при условие, че аз си върша работата като заместник-председател по един нормален начин“, обясни Иванов.

Припомняме, че след оставката на правосъдния министър и второто гласуване в парламента на промените в Конституцията лидерът на ДСБ Радан Кънев оттегли доверието си от правителството, като решението му беше подкрепено от цялата на ДСП, част от Реформаторския блок. Но останалите партии в Блока, начело с ДБГ на вицепремиера Меглена Кунева, заявиха, че продължават да покдрепят Кабинета.

Реформаторският блок поиска актуализиране на коалиционното споразумение с ГЕРБ с настояване в първите 6 месеца на тази година да се предприеме радикална съдебна реформа. Предложението дойде от хората на Меглена Кунева с ясна заявка нейният антикорупционен закон да мине.

Борисов: Искаме преформатиране на коалиционното споразумение

Многократно съм казвал, че министрите не се избират от мен. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в парламента, предаде ...

"Искаме да преформатираме коалиционното споразумение, за което подчертавам, че промяна в конституцията няма в него. Това беше като бонус и нещо допълнително, което да направим в тази сфера", заяви днес след гласуването на трето четене на Конституцията премиерът Бойко Борисов

"В коалиционно споразумение с конкретни текстове да поемат гаранции партиите, които управляват и подкрепят, че това ще бъде извършено в най-скоро време. Същото касае и т.нар. антикорупционен закон”, каза премиерът.

Днес Народното събрание (НС) прие на трето четене законопроекта за промени в Конституцията, отнасящи се инициираната съдебна реформа. Иван Иванов от РБ отсъства при гласуването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика