Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът "Главчев" с първа позиция за скандала "Сребреница"

30 май 2024, 17:11 часа • 10719 прочитания

Служебният кабинет на Димитър Главчев изпрати до медиите първа реакция за опита да се смени позицията на страната по резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница.

От разпространени вчера (29 май) от BIRD документи стана ясно, че непосредствено преди гласуването на 23 май 2024 г. Главчев без обяснение е дал указания на посланика ни в ООН България да гласува с "въздържал се" резолюцията на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 г. Посланик Лъчезара Стоева обаче отказва с основния мотив, че страната ни е съавтор на резолюцията. Според изданието опитът за промяна в позицията е станал след разговор на сръбския президент Александър Вучич и бившия български премиер Бойко Борисов.

По-рано днес бившият министър на външните работи Даниел Митов от ГЕРБ направи първи коментар по скандала, като отрече ГЕРБ да са притискали Главчев да променя позицията на страната. Още: Вучич е разочарован от нас, а ние - от предаността му към Путин

Позицията

"България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване", се казва в позицията на служебния кабинет.

"Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество „работни" варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали", пише още в нея. 

"Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева", допълват от кабинета. Още: Тафров: Притеснен съм от действията на Главчев за Сребреница

"Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата". 

"Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното й разпространение в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака", пишат от правителствената информационна служба.

"Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България". Още: ПП-ДБ за Сребреница: Главчев изпълнява безотказно указанията на Борисов и Пеевски

"Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България. С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни следва неотклонно европейския си път и перспектива", допълват от службата.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес