Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич е разочарован от нас, а ние - от предаността му към Путин

30 май 2024, 09:39 часа • 11441 прочитания

Разочарован бил сръбският президент Александър Вучич от нас. До последните 5 минути преди заседанието, на което се гласува резолюцията на ООН за Сребреница, той се надявал, че България ще се въздържи. Което обаче не стана - страната ни подкрепи документа, на който освен всичко друго е и съавтор. Още: Вучич разочарован от България заради резолюцията за Сребреница

Каква е идеята на този документ? С него се утвърждава 11 юли като международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница през 1995 г. Идеята е и да се подкрепят оцелелите, които още живеят с ужаса от касапницата.

Този исторически факт никак не се приема - нито от самата Сърбия, нито от Русия.

Има защо да е разочарован Вучич - това е шамар върху важна част от неговата дейност, може би най-силната част от кариерата му - министър на информацията при Слободан Милошевич. Контролирал е медиите години, дори десетилетия наред, но само сръбските. Свободното слово отдавна не се управлява от пропагандни босове и светът така или иначе е наясно какво се е случвало в Сребреница. И колкото да се сърди на нас, Вучич трябва да си даде сметка за реалностите. Още: Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Войната винаги е война, тя е кошмар и болка. Но геноцидът и етническото прочистване не са просто война, те са зверство, чиито жертви страдат с десетилетия. И вместо да се сърдят на нас, сърбите да помислят трезво - защо светът настоява Сребреница да се помни? Защо и балканските народи искат същото?

С Вучич е само Милошевич, но от небесата. Както отбелязват редица западни медии, духът на водената от недочакалия присъдата си в Хага сръбски лидер очевидно е жив. И действа чрез Вучич, чрез когото идеите за сръбска хегемония на Балканите преживяват истински ренесанс.

Най-доволени от това е Путин, разбира се, чиято политика спрямо Сърбия е изтъкана от благост и човеколюбие - майтап бе, Уили. "Благ" и "човеколюбец" е той и цял свят вече е наясно с това. Стратегическият му интерес да не стъпи НАТО някъде наблизо е водещият му мотив и ние го разбираме - защото като дойде Запада, става както поредният му последовател от Грузия обясни: Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Как обаче да разберем родните политици? Ако е вярно, а то най-вероятно е, че служебният премиер Главчев е разпоредил на постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева България да гласува с "въздържал се", това е сигнал за пробив. Българската позиция е пробита от чуждо въздействие и няма нужда да си дипломат от кариерата, за да се сетиш откъде идва то. Още: Вучич е изнудвал България за резолюцията на ООН за Сребреница?

Главчев на своя глава нищо не би направил и е повече от очевидно, че командата е дадена от Борисов. Според BIRD е имало разговор между Борисов и Вучич с напомняне, че Сретен Йосич скоро излиза от затвора. Той отдавна има зъб на Борисов, а сръбските служби най-вероятно могат да поемат ангажимент да го контролират, след като бъде на свобода.

Тази причина звучи доста убедително, макар че може да има и други. Например, по-големият началник в Кремъл да се е разпоредил. А може да се е получила и комбинация от двете причини.

Така или иначе, разпореждането е дадено в последния момент. Тази припряност подсказва, че и самият изпълнител е бил изненадан. Опитал се е да реагира, но... Резолюцията си е вече факт и България гласува в нейна подкрепа. Още: Общото събрание на ООН прие резолюцията за Сребреница

Да, Вучич има за какво да е разочарован от нас. Но ние също имаме дългогодишни разочарования от него и от сръбските управници в последните десетилетия. Като се започне с тоталната сърбизация на българското население в Северна Македония, агресивното асимилиране на българите в Западните покрайнини и яростната антибългарска пропаганда, та се стигне до пълното покорство пред Кремъл.

Ако последното го нямаше, днес регионът ни щеше да изглежда по друг начин. А процесът на разширяване на ЕС към Западните Балкани нямаше да е толкова труден и муден. Впрочем, Путин харесва това.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес