Петков: Данните от службите не могат да се игнорират само за политическа стабилност

5689
Петков: Данните от службите не могат да се игнорират само за политическа стабилност
Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Кирил Петков проведе разговор с БСП в Народното събрание заради решението за изгонване на 70-те руски дипломатически представители от България. Той отчете, че от левицата са разбрали как е било взето това решение, но призна и за своя грешка - в цялостната комуникация.

Гюров призна, че обсъждат и други имена за кандидат-премиер

Предстои да обсъдим на национален съвет други имена, различни от това на премиера в оставка Кирил Петков, за възможна кандидатура за пр...

"Тази сутрин продължихме разговора и това, което трябваше да стане ясно, бе, че няма еднолично решение. Влязохме в детайли по стъпките, които бяха взети от всички институции. Първият страх беше, че едва ли не аз съм взел нещо еднолично. Видя се, че имаме доклади още от март, имаме 3 доклада от ДАНС, междуведомствена работна група в МВнР, Съвет по сигурност с всички служби. Това даде чувство на нашите партньори от БСП, че цялата институционална машина е работила не от днес. Единствената грешка вероятно е комуникационното представяне на събитията – трябваше да излезе от институциите, които са работили по темата, а не от мен, за да не се направи грешната опорка за едноличното решение", призна Петков.

След като от БСП обявиха още вчера, че няма да преговарят за правителство с премиер Кирил Петков, министър-председателят в оставка каза, че диалогът продължава. "И преди е имало непреодолими неща, но някак сме успявали да ги преодолеем. Не трябва да изместим най-важния фокус – икономическото състояние и антикорупционната тема. Цялото внимание на обществеността се фокусира върху 70-те служители от руското посолство и наистина важните теми отиват на заден план", каза той.

"Изгодно за някого е цялата тема да стане важна, много е удобно. Въпросът е да избегнем кризисна точка, която не е от чак такова голямо значение. Диалогът продължава - основните цели и рискове на държавата са много по-големи от това кои институции колко време и какво участие са взели в това решение. Не сме в нормална ситуация, а в екстремна. Информацията, която идва от нашите служби, не може да се игнорира само за да има политическа стабилност", уточни Петков.

Той добави, че в посолството на Русия остават 43-ма служители и "малко страни в ЕС имат толкова". Заяви, че решението за експулсиране на дипломатическите представители ще бъде взето от всяко правителство, щом то получи такива данни от службите, каквито неговото.

Нинова говори за Кирил Петков и Румен Радев

Снощи Кирил Петков поиска среща с парламентарната група на БСП. Не зная за какво. Днес ще имаме. Предстои ни някакъв разговор. Това обя...

Сагата с руските дипломати доведе до политически трусове седмица след успешния вот на недоверие срещу кабинета Петков. Премиерът в оставка обяви решението заради данни от службите, че дипломатите действали срещу националния интерес. От БСП не приеха решението и реагираха остро, а президентът Румен Радев каза, че се надява Петков да има надеждна информация, за да предприеме такива стъпки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика