Разделението на две колегии на ВСС мина

3985
Разделението на две колегии на ВСС мина
Снимка: БГНЕС

Със 196 гласа „за“ и 35 гласа „против“, 34 от които от БСП и 1 независим, беше де факто прието да бъде разделен на две колегии Висшия съдебен съвет (ВСС).

Предложението на Комисията по конституционните промени засягаше чл. 129, като там се предлагаше съдиите, прокурорите и следователите да се повишават, понижават, преместват и уволняват от съответната колегия на ВСС – съдийската за съдиите и прокурорската за прокурорите и следователите. АБВ предлагаше тези действия да се извършват от Пленума на ВСС, т.е. не от отделни колегии, но оттегли това предложение (чл. 129, ал. 1 от Конституцията). Разделянето на две колегии няма да помогне, вкупом опонираха от БСП, а червеният депутат Филип Попов заяви, че Радан Кънев директно иска да се дели корупцията на „прокурорска“ и „съдийска“.

Ново "20" - три пъти гласуване и накрая се реши главният прокурор да докладва пред НС

Невероятно, но факт – Народното събрание гласува цели три пъти още първия текст за промяна на Конституцията ни по доклада на Коми...

Предложения, които не бяха разгледани заради отказ от разглеждане от Комисията по конституционните промени

Такива предложения имаше основно от Реформаторския блок. Ето какви бяха те:

1. Реформаторите поискаха да е възможно да се обжалват всички административни актове пред съда, а не както беше досега – всички, с изключение на изрично посочените със закон (чл. 120, ал. 2 от Конституцията).

2. Не беше пропуснат поста на главния прокурор – Радан Кънев и компания предложиха обвинител номер едно на България да не упражнява методическо ръководство върху останалите прокурори (чл. 126, ал. 2 от Конституцията).

Още на първия текст съдебната реформа в Народното събрание зацикли

Още на първия текст от предложените конституционни промени, съдебната реформа зацикли. Не беше прието предложението на депутата от Рефо...

3. По отношение на прокуратурата беше направено и предложение за създаване на зам.-главен прокурор, който да се бори с корупцията, да се избира с 2/3 от членовете на ВСС, да има петгодишен мандат и да е независим от главния прокурор (нов член 126а от Конституцията).

4. Реформаторите пожелаха и мандатът на председателите на ВАС, ВКС и главния прокурор да бъдат намалени до пет години, а не седем, както досега (чл. 129, ал.1 от Конституцията).

5. Те предложиха и ВАС да не се произнася „до актове на Министерския съвет и министрите, които постановяват като орган по назначаването“ (чл. 125, ал. 2 от Конституцията), както и прокуратурата да не може да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове (отмяна на чл. 127, т. 5 от Конституцията). Как може народен представител да предлага това, възмути се лидерът на БСП Михаил Миков, като посочи, че така държавното обвинение няма да може да спира незаконосъобразни актове на централната и местната власт. Става въпрос за търговски спорове, опонира депутатът от Реформаторския блок и ДСБ о.з. ген. Атанас Атанасов, но Миков не се съгласи с тази гледна точка.

6. Реформаторите поискаха и съдиите от ВКС и ВАС, както и прокурорите от ВКП и ВАП да се освобождават на 69-годишна възраст, а не на 65-годишна, както досега (чл. 129, ал. 3, т. 1).

Експерт: Обидно е обвързването на скандала Янева-Ченалова с конституционните промени

Обидно е обвързването на скандала Янева-Ченалова с конституционните промени. Това руши доверието в държавните институции. Иска ми се д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика