Само Борисов успял да постигне "исторически компромис", Симеонов не вижда драма

4292
Само Борисов успял да постигне "исторически компромис", Симеонов не вижда драма

Засега нямаме информация за други оставки, освен тази на правосъдния министър. В крайна сметка това е лично решение, както и решението на г-н Кънев, коментира депутатът на ГЕРБ Цвета Караянчева пред Нова телевизия.

Относно спекулации за рокади в правителството, Караянчева отговори, че няма засега някакъв ясен план. Ако г-жа Кунева се кандидатира за правосъден министър, г-н Борисов ще решава – ние ще направим също предложение, каза Караянчева. Тя не знае дали на Кунева е предлаган пост, а стана ясно, че вицепремиерът е трябвало да гостува в сутрешния блок на Нова, но е отказала.

Бъчварова уверява: Няма индикации за други оставки

"Към момента няма никаква индикация, че ще има други оставки", коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът Румяна Бъчварова, с...

В никакъв случай не гледаме с облекчение на оставката на г-н Иванов – всяка оставка създава проблеми. В много от случаите в пленарна зала ние от ГЕРБ се налага да подкрепяме министрите на Реформаторите, обясни Караянчева, от чиито думи излезе, че редовно в зала от Реформаторите седят по 6-7 души, а са 24.

Искам да попитам – защо Радан Кънев не прекара двата месеца след „историческия компромис” да убеждава останалите политически сили в правотата си, попита Караянчева. Тя внуши, че ГЕРБ подкрепяли, но били само те, а промяна на Конституцията се правела с широк консенсус. Когато дойде г-н Борисов, тогава имаше „исторически компромис”. Цветан Цветанов например лобираше за подкрепа на предложенията на Христо Иванов, добави Караянчева. Така е в политиката – и на мен много неща ми се искат, заяви депутатът от ГЕРБ.

На въпрос относно все по-голямата зависимост на ГЕРБ от ДПС, Караянчева отговори, че имало и други партии. Вижте „Атака” – те гласуваха също „за” конституционната реформа. Всичко е въпрос на диалог, смята Караянчева. Според нея винаги било по-добре в дадена колегия да доминират професионалистите.

Същевременно пред bTV лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов не показа учудване от оставката на Христо Иванов. Той беше казал, че ще я даде, ако не мине предложението му за съотношението на колегиите. В пълен дисонанс беше обаче позицията на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който показа изненада от решенията на Христо Иванов и Радан Кънев. Симеонов счита, че ДПС не са правили някаква стратегия и „са се качили на последния влак”, защото иначе щели да бъдат анатемосани, тъй като е щяло да са единствена опозиция освен БСП. Сигурно пашата се е обадил от сараите, предположи Симеонов.

Според Гроздан Караджов още 15 депутати от реформаторите може да минат в опозиция

Още 15 депутати от Реформаторския блок имат желание да минат в опозиция. "Съдебната реформа за нас е реформата на реформите. Без тази р...

Валери Симеонов също каза, че Патриотите не са говорили с останалите министри. Във вторник на редовната среща в парламента присъстваше и министър Лукарски, който не беше на позицията на Радан Кънев и Христо Иванов, заяви лидерът на НФСБ. Драмата приключи – криза за министри няма, добави Симеонов. Според него е изключително важно, че се намерила решимост в парламента за промяна на съдебната система. Парламентът не е съгласен да продължава корупционното лобиране в прокуратурата и съда. Не виждам защо трябва да се втренчваме в съотношението в прокурорската квота – никакво значение няма това, убеден е Симеонов. Кой ще ни гарантира, че ако бяха шест на шест, нямаше парламентът да вкара двама души на главния прокурор, аргументира се лидерът на НФСБ. Той одобри поведението на Радан Кънев и Христо Иванов, защото не са изпълнили поет ангажимент. Симеонов подчерта и, че Патриотите няма да подкрепят нито един министър, ако не изпълнява програмата им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика