Властта гарантира повече пари за премии в държавната администрация

7579
Властта гарантира повече пари за премии в държавната администрация
Снимка: БГНЕС

Чиновниците си осигуриха пари за премии от икономисаните заплати на незаетите щатове. Финансовото министерство иска от всяко министерство и държавна агенция да заделят резерв, равен на средствата, необходими да покрият средната основна месечна заплата за степен 2 на съответното ниво. Това става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Подобна разпоредба имаше преди години, но тя бе премахната през 2012 г., когато тогавашният финансов министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков направи "реформа" в заплащането на администрацията. Той промени начина на определяне на възнагражденията на чиновниците, като прекрати практиката на големите бонуси (понякога надвишаващи основното възнаграждение) и въведе скала, по която възнагражденията да растат в зависимост от опита и резултатите от годишното оценяване на чиновниците. С реформата бяха премахнати и добавките за прослужено време в държавната администрация, пише в. "Сега".

Скандал за коледни бонуси тресе МВР

В МВР зрее нова криза - този път заради допълнителните пари, които служителите ще получат за Коледа. Полицаите най-вероятно ще вземат п...

Сега правителството отново връща старото положение - да се заделя резерв за свободните работни места. При това той ще бъде много по-голям, защото преди 2012 г. изискването бе средствата да покриват минималното възнаграждение за съответните вакантни длъжности. От таблицата за заплатите в държавната администрация се вижда, че за редица позиции разликата между 1-ва и 2-ра степен може да бъде в пъти по-голяма. В момента основната месечна заплата за експертно ниво 2 е между 710 и 2350 лева.

В променената наредба не се посочва какво се случва с резерва за незаетите щатове в края на годината. Според експерти това е отличен способ за раздаване на 13-а заплата. На практика всички ведомства си раздават премии от спестените пари от незаети щатове. Над 118 млн. лв. са си раздали като допълнително материално стимулиране ”за постигнати резултати” миналата година министерствата и подчинените им агенции и комисии. Последният скандал, който избухна, бе с Агенцията по вписванията, която даде 600 000 лв. за поощряване на служителите си точно за времето, когато бе безпрецедентната криза с Търговския регистър.

Мотивите на финансовото министерство обаче са, че промяната се прави с друга цел - да реши проблема с липсата на средства за заплати при назначаване на служители на вакантните длъжности. През последните 7 години "липсата на изрична разпоредба води до прилагането на различни практики по отношение на определянето на числеността на персонала в длъжностните наименования, резервирането на средства за незаетите щатни бройки в поименните разписания и съответно разпределянето на утвърдените по бюджетите средства за заплати в администрацията", твърдят от финансовото министерство. Проблем с липсата на "ресурсна осигуреност" е възниквал и при преместване и разкриване на нови звена в резултат от преструктуриране на администрацията.

Финансовото министерство посочва, че очакваният резултат от промяната в наредбата е да подобри планирането на разходите за персонал. "Лишено от бюджетна и управленска логика е поддържането на вакантни бройки и длъжности в държавната администрация, които не са ресурсно осигурени", се посочва в мотивите. Освен това предложената промяна не изисквала осигуряване на допълнителни бюджетни средства - за тази година тя ще се реализира в рамките на утвърдените за 2019 г. пари за заплати по бюджетите на министерствата и агенциите.

Спортисти с увреден слух не могат да вземат доживотни премии, защото не ги признават за олимпийци

"Само парламентът е в състояние да реши кои спортисти и от кои състезания трябва да получават пожизнени премии. Ние от Министерството н...

Предлага се също така отделните администрации да направят преглед и анализ на планираните средства за заплати и на числеността на служителите, в това число и на незаетите бройки, и да се прецени - въз основа на обществените очаквания към функциите и отговорностите на държавната администрация, дали и кога в бъдеще тези вакантни места ще бъдат заети.

Нещо подобно разпореди миналата година и вицепремиерът Томислав Дончев. Наложи се в началото на тази година премиерът Бойко Борисов да подсети министрите да побързат с предложенията си за съкращения. В края на януари Дончев съобщи, че се предвижда съкращение едва на 1600 бройки, което е под 2% от всички заети в държавната администрация. В същото време през последните три години докладите за състоянието неизменно показват, че броят на незаетите щатове е около 11 000. За 2017 г. те са 10 760, като 6316 са били незаети за повече от шест месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика