ВСС подкрепи Гешев - заради защитата на свидетелите да не се дават коли и имоти на правосъдното министерство

10411
ВСС подкрепи Гешев - заради защитата на свидетелите да не се дават коли и имоти на правосъдното министерство
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) се съгласи с главния прокурор Иван Гешев, че прехвърлянето на дълготрайните материални активи на Бюрото по защита към Министерството на правосъдието е противоконституционно (параграф 25 от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство). Става въпрос най-вече за имоти, но и за недвижимо имущество.

Единствените против са председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева. Останалите 11 гласували са "за".

Гешев сезира Конституционния съд за съдбата на имотите на Бюрото по защита

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за изме...

Мотивите - прехвърлянето противоречало на следните текстове в Конституцията: чл. 8 (принципът за разделението на властите), чл. 106 (правителството организира стопанисването на държавното имущество), чл. 117, ал. 2 (независимостта на съдебната власт) и чл. 130а, ал. 2, т. 6 (Пленумът на ВСС управлява съдебните имоти)

Припомняме, че 46-тия парламент успя да отнеме Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор и го върна на правосъдното министерство. Но през октомври главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявен за противоконституционен параграф 25 от закона, който предвижда дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, да бъдат предоставени на правосъдното министерство, припомня Lex.bg.

"Извън правомощията на Народното събрание е да решава въпроси, свързани с отнемане и предоставяне на държавни имоти, тъй като подобно действие е в нарушение на основни конституционни принципи. В случаите когато Министерският съвет изпълнява конституционно възложените му правомощия, но с актовете си засяга материалните предпоставки за функциониране на държавни органи, тези актове, според Конституционния съд влизат в противоречие с принципа за разделение на властите. В Решение № 14 от 12 септември 1995 г. по к.д. № 23/1995 г. Конституционният съд указва, че е необходимо издаването на подобни актове да става в условията на съгласуваност със заинтересованите институции. В конкретиката на поставеният за разглеждане пред Конституционния съд казус следва да се има предвид, че при приемане на оспорваната разпоредба не е изисквано и не е давано становище от Пленума на ВСС относно управляваните от него дълготрайни материални активи, сред които и държавен имот", е един от основните мотиви становището на ВСС.

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев каза, че споделя обратното мнение, а именно че въпросната разпоредба от закона не противоречи на Конституцията. Той напомни, че през 2014 година, когато бюрото е преминало от правосъдното министерство в прокуратурата, това е станало с всички активи. Министърът каза още, че в момента активите все още не са на разположение на ведомството, а това е проблем, защото например има само два бронирани автомобила, които обаче в момента не могат да бъдат използвани за защитата на застрашени лица. Проблем има и със сградата, която все още не е приета от правосъдното ведомство.

Гешев: Къде живее главният прокурор не е най-важния въпрос в държавата

Къде да живее главният прокурор - мисля, че не е най-важното в държавата. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг п...

Други 13 автомобила също все още не са разположение на министерството, а 5 от тях са нужни за охрана на магистрати. Това не е прищявка, а необходимост, каза министърът и добави, че бюрото не е имало функции, които да се оприличават на такива на органите на съдебната власт и имуществото му трябва да премине към ведомството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика