Бюрото за защита на свидетелите - окончателно при правосъдния министър

1880
Бюрото за защита на свидетелите - окончателно при правосъдния министър
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет одобри постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Промяната в правилника е заради промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗИД на ЗЗЛЗВНП), обн., ДВ, бр. 80 от 2021 г. С тях Бюрото по защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство се преобразува в самостоятелна организационна структура - „Бюро по защита на застрашени лица“ към министъра на правосъдието.

В изпълнение на законовата разпоредба е необходимо да бъде изменен и допълнен подзаконовият нормативен акт - Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, като се приведе в съответствие със закона с цел безпроблемното функциониране на Бюрото по защита на застрашени лица и изпълнението на специалната защита.

С приемането на акта ще се намали максимално рискът за осъществяване на противоправни посегателства спрямо застрашени лица и пряко свързаните с тях лица, както и ще са налице всички предпоставки за своевременното предприемане на необходимите комплексни мерки за защита и дейностите свързани с тях.

Освен това правителството прие становището на Министерския съвет по конституционно дело № 20 за 2021 г., образувано по искане на главния прокурор на Република България за установяване на противоконституционност на разпоредбата на § 25 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ДВ, бр. 80 от 2021 г.).

В становището е застъпена тезата, че искането на главния прокурор е неоснователно и необосновано. Изложени са подробни доводи за съответствие на оспорената законова уредба с Конституцията. В становището се предлага Конституционният съд да отхвърли като неоснователно искането на главния прокурор.

Пазят свидетели с трактори и косачки

Косачки и трактори се оказаха част от  имуществото на Бюрото за защита на свидетели, което доскоро бе под командването на главния ...

Припомняме, че Иван Гешев внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство, според която дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, следва да се предоставят на Министерството на правосъдието, съобщиха от прокуратурата. Конституционният съд вече е образувал дело по искането на главния прокурор. Докладчик е съдия Павлина Панова. Според искането до КС, с приемането на разпоредбата Народното събрание е задължило Министерския съвет да отнеме имоти - публична и частна държавна собственост, дадени за безвъзмездно управление на Прокуратурата и ползвани от Бюрото по защита, и да ги предостави на Министерство на правосъдието. Това, според главния прокурор, е в противоречие с Конституцията, където се посочва, че Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество и има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с него.

Иван Гешев смята, че е нарушен и принципът на разделение на властите, тъй като законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни правомощия на изпълнителната. Освен това, според главния прокурор, имотите на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет и предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт. Иван Гешев посочва още, че Бюрото сега е в пъти по-добре оборудвано и подсигурено, което ще позволи занапред то да осъществява дейността си в пълна степен.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com