Зам.-министър Балабанов: МВР не може да проникне в главите на престъпниците

1581
Зам.-министър Балабанов: МВР не може да проникне в главите на престъпниците
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"МВР не може да проникне в главите на престъпниците." Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов във връзка със случая на убитата в Благоевград 58-годишна жена, която беше разстреляна след като подала сигнал, че дъщеря ѝ е малтретирана и бита.

Зам.-министърът потвърди, че убиецът е бил с криминално минало и изключително опасен. Бил е редовно призоваван в МВР да дава показания.

България няма да допуска на своя територия хора със забрана да влизат в Шенген

България няма да допуска на своя територия граждани на трети страни, за които има забрана за влизане или пребиваване в страните от Шенг...

"Нашите колеги не биха могли да знаят какво ще му текне в мозъка на този човек, когато ще вземе оръжието и ще разстреля тази абсолютно невинна жена", каза още Балабанов за bTV.

По думите му разследващите полицаи са си свършили работата и са осигурили безопасността на дъщерята на убитата жена. "Никой не може да предположи, че този човек ще извърши такова тежко престъпление", категоричен беше зам.-министърът.

"Ние сме призвани по закон и отговаряме за сигурността и живота на българските граждани", каза той.

На въпрос защо този човек е на свобода, зам.-министърът каза, че МВР работи с факти и доказателства. "МВР трябва да събере нужните доказателства, за да бъде вкаран този човек в затвора. Жалбата се разследва, а срокът за разследване е един месец. МВР не може да проникне в главите на тези престъпници."

Между сигнала за побоя над дъщерята на жената и датата на убийството е минала около седмица, уточни зам.-министърът. Убиецът е бил разпитван, дори миналата година е отправял заплахи и жалби, че МВР му пречи да живее и да се развива, допълни Стефан Балабанов.  "МВР не е Господ и не е слънце да огрее навсякъде", каза зам.-министърът.

Полицията на случайността

"Много често ми се струва, че сме критикувани неоснователно". "Със сигурност днес България е едно стабилно място, може би най-сигурнот...

Във връзка с държаното в плен 20 дни и измъчвано момиче от Добрич, Балабанов каза: "Разбира се, че е открито случайно, защото в Добрич има хиляди къщи и никой не е подал сигнал, че това момиче е изчезнало. Майката е подала сигнал на петия или шестия ден, МВР го издирва, има си бюлетин, то се обявява за издирване." Зам.-министърът отрече майката да е посочвала името на похитителя в сигнала си и каза, че това са някакви интерпретации.

Същевременно той уточни, че същият този човек е бил обявен за общодържавно издирване веднага след като майката е подала сигнала.

"Разбира се, че знаем, че трябва да го търсим, но ние не можем да предположим, че тя ще бъде в хилядите къщи, за които МВР има наблюдения за производство на наркотици, за разпространение и т.н. Когато някой е обявен, се пуска един бюлетин, разпространява се сред всички наши служители и започват действия. Има си сектор "Издирване", някой ходи в жилището, разговаря с роднини, търси допълнителна информация", обясни Балабанов.

Никой не е казал, че жилището на похитителя е било посетено, че е неговото, каза зам.-министърът. "Ние нямаме такива сигнали, че тя е била в някакво друго жилище. Разбира се, че наши колеги отиват у тях. Ние не можем да проникнем, когато нямаме прокурорско постановление, апартаментът стои заключен. Това са ситуации, които ние не можем да ги предвидим. Редно е жилището на похитителя да бъде претърсено, но кой може да докаже, че 20 дни постоянно това момиче е било с този човек в това жилище. Нашите служители са проверявали, това момиче не се е оказало на този адрес", категоричен беше зам.-министърът и допълни, че тепърва ще се изяснява къде е била тогава.

В коментар на това, че съсед е подавал 110 сигнала за похитителя, Балабанов каза, че са регистрирани, но не знае дали има такива сигнали.

Властта си върши работата да се погрижи за бездомно куче след заплахи (ВИДЕО)

За уникален случай от българското ежедневие разказа българският журналист и блогър Татяна Кристи в личния си профил във Facebook. Става...

"Ние не сме перфектни, и ние сме хора и допускаме грешки. Искаме подкрепа и от обществото, сама полицията не може да се справи с престъпността в страната.", заключи зам.-министърът.

По думите му полицията се е справила със ситуацията в чумата в страната, като дори е действала твърде меко срещу тези, които подстрекаваха хората да не допускат ветеринарите.

Стефан Балабанов заяви, че МВР ще разследва дали пожара на "Царските конюшни" е умишлен. Той не можа да каже дали сгради на МВР са горели, но уточни, че всички помещения на министерството се охраняват и клошар не би могъл да проникне там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика