ДС-т предложения за почетен Патриарх

1386
ДС-т предложения за почетен Патриарх
Снимка: Алла и Чавдар Георгиеви

Като един подчертано духовен и извезан от религиозни ценности народ вниманието на нацията е обърнато към предстоящия избор на нов глава на Българската православна църква. Но борбата за тази позиция не бива да води до междуособици и съревнование, драми и интриги.

За това нека да имаме и почетен патриарх, а може той да посочи сетне съпатриарси, така че за всекиго да има позиция и престиж. Ето примерни идеи:

1. Бойко Борисов. Очевиден избор. Човек, който е построил толкова църкви и манастири и се кръсти толкова често, няма как да не бъде считан за фаворит от гражданската квота. А и след Божията ръка на Марадона, светът има нужда от Божия менискус.

Още: Преображението на Шиши

2. Мария Габриел. ГЕРБ-Жени погрешно се израдваха, че тя ще е първата жена-премиер на България, пропускайки историята отпреди Бойко Борисов да влезе в политиката, а само да ѝ е шофьор и охранител. Но за първата жена с ранг на почетен патриарх има шанс. А пък и в Европа ѝ казват добър ден и има страшно реноме пред тамошните грешници.

3. Корнелия Нинова. За да не кажете, че фаворизираме сглобката с два нейни ярки кадъра, даваме шанс и на опозицията. Меси козунаци, снима се пред икони, хамка на Заговезни и на жали бедните и онеправданите. Отново силна кандидатура.

4. Ергенът. Такава опашка от непознати да го целуват има само пред свят човек. А и Бог е любов.

5. Пепи Еврото. Да, той не е сред нас, в смисъла на това, че е в чужбина и се скита немил-недраг. Но неговият завет има хиляди последователи тук и те го защитават и прикриват като един Апостол на свободата версия 2.0. Или първа версия на почетен патриарх.

Още: 10 не!ща, които остават на Путин до пълното достигане на целите му

6. Благой Георгиев. Човек, който умело комбинира религиозното и светското и може да сближи модерния човек с църквата. Също така посланик Митрофанова го харесва и е легенда на Терек (Грозни), и ще сдобри българския с руския народ.

7. Патриарх Кирил. Руският патриарх може да получи тази позиция, за да скрепим дори по-силно двата народа и да се извиним за това, че Митрофанова затвори руската църква.

8. Жълтите павета. Те са символ на стоицизъм и въпреки провокациите срещу тях и набезите от майстори и винкели, устояват. Не са казали нищо лошо, не са мрънкали, не са всяли омраза и мрак у никого. И не спират да водят всички ни до най-големия храм в България - храм-паметник Александър Невски.

9. Хората от коментарите във Фейсбук. Тяхната категоричност и праведност по всяка възможна тема е безупречен атестат за това, че колективно може да станат почетен патриарх и да носят светлина в душите ни със своята прозорливост, соцносталгия и бабини илачи.

10. ДП. Знаем си, че 10 си значи само един човек, който ни демонстрира през годините покаяние, смирение, себеотрицание, отслабване и възможност да заема всяка позиция и форма.

 

Автор: Самуил Петканов, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...