Колко време се варят спагетите по италиански модел?

3104
Колко време се варят спагетите по италиански модел?
Снимка: iStock/Guliver

Много домакини се интересуват от въпроса: колко време да варя спагети? По приницп, средно тези тестени изделия се варят от 5 до 12 минути (от момента, в който водата кипне). Продължителността на варене зависи от дебелината на спагетите и вида на брашното, от което са направени.

Колко време се варят спагети „ал денте"?

Спагетите, приготвени по класическия италиански начин „al dente“, запазват известна твърдост. В превод от италиански „ал денте“ означава „на зъб“. Готвачите съветват да проверите готовността на сваряването, като отхапете малко. Ако разрезът е еднороден на цвят, без бяло тесто, тогава спагетите може да се дръпнат от огъня. Докато станат „ал денте“, обикновено ги варите 3-6 минути в голям съд.

Още: Спагети с пиле и броколи: Страхотно предложение за вашата трапеза

Колко вода ви трябва за варене на спагети?

Трябва да варите спагетите в много вода. За 200 грама - поне 2 литра течност. Тогава няма да се слепват.

Как се варят спагети в тенджера?

Най-добре е да ги варите в голяма тенджера. Спагетите се пускат само във вряща вода. Ако стърчат над ръба, няма нужда да ги чупите - частта, която не пасва, постепенно сама ще си потъне. Може да добавите сол по време на варенето или когато са готови. Намалете котлона и ги бъркайте, за да не залепват за дъното. По-добре е да варите спагетите, без да ги захлупвате, като разбърквате от време на време. Няма нужда да ги изплаквате, щом са готови - просто ги отцеждате в гевгир.

Още: Как се варят макароните в Италия – пасва ли на българския вкус?

Как се варят спагети в тиган?

Не знаете как правилно да варите спагети в тиган? Този необичаен метод на варене ще ви спести доста време в сравнение с варенето в тенджера. Вземате дълбок тиган, капвате малко олио на дъното и пускате спагетите. Наливате вряща вода в тигана така, че да ги покрие напълно, слагате котлона на средна температура. Варите ги 4-6 минути, като разбърквате от време на време. Минута преди края може да добавите доматен сос. Спагетите ще поемат почти цялата течност, така че накрая дори няма нужда от гевгир.

Как се варят спагети в мултикукър?

Поставяте спагетите в купата на мултикукъра, заливате ги с вода и добавяте сол. Водата трябва да е около 2 см над тях. Затваряте капака и намалявате налягането. Варите ги половината от времето, посочено на опаковката: например, ако препоръчителното време за варене е 8 минути, настройвате таймера на 4 минути.

Още: Спагети с босилеково песто и чери домати: Вкусът на Италия

Как да сварим спагети в микровълнова фурна?

Спагетите, сварени в микровълновата, не се различават по нищо от варените по обичайния начин. За варене в микровълновата фурна е по-добре да изберете спагети от твърда пшеница, тъй като не ще имате възможност да ги разбърквате. Поставяте спагетите в подходящ съд, заливате ги с вряща вода - тя трябва да покрива спагетите с 2-3 сантиметра. Ако се опасявате да не слепнат, добавете олио. Затваряте съда с капак и варите спагетите 3 минути на 600 W.

Как се варят спагети в тенджера под налягане?

В този случай водата, в която ще се варят спагетите, се загрява до около 80°C - затова така варете само спагети от твърда пшеница. Нивото на течността трябва да е 1 см над тях. Добавяте сол и олио. Затваряте капака и варите спагетите 20 минути.

Още: Само за 10 минути: Пригответе перфектната вечеря за гости

Как да варим спагети, без да се слепват?

За да не станат спагетите на каша, съдът трябва да е голям - така ще побере много вода и ще ви е удобно да ги разбърквате. Не забравяйте, че спагетите се потапят във вече кипяща вода. Една лъжица олио, добавено по време на варенето, също ще ги предпази от слепване. Ако следвате тези прости правила, определено ще получите вкусни спагети.

Добър апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Домашно панетоне по оригинална италианска рецепта

Великденска дроб сарма от тефтера на баба

Топи се в устата: Лесни трикове за приготвянето на крехко агнешко

Каква е тайната на крехките агнешки ребра на фурна

Уникална дроб сарма с агнешки дреболии - запазила се е през годините

Коя марината е най-добра за агнешкото месо

Как да приготвим най-крехката агнешка плешка на фурна

Козуначени кифлички с локум и орехи

Ето как се приготвят хрупкави унгарски мекици

Това агнешко с картофи прави всеки ден празник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com