Как се варят макароните в Италия – пасва ли на българския вкус?

10456
Как се варят макароните в Италия – пасва ли на българския вкус?
Снимка: iStock

Тайните на приготвянето на най-популярното италианско ястие в света – пастата, ни разкрива Мауро Москарди, експерт по италианската кухня. Той е израсъл в най-живописното кътче на Италия – областта Абруцо, която се слави с изисканата си кухня. Само да припомним: „паста“ в Италия се наричат всякакви тестени изделия като спагети, макарони, юфка, фиде и т. н.

Да се свари паста е лесно. Трудно е да я сварите вкусно. Всеки, дори най-незначителен, нюанс може значително да промени вкуса на ястието.

Проучете внимателно състава: добрата паста има високо съдържание на протеини - най-малко 12% на 100 грама продукт. Висококачествената паста трябва да съдържа само две съставки: брашно и вода. Позволени са единствено допълнения като цвекло, спанак, моркови или домати за цвят и аромат.

Разгледайте я през опаковката - грапавостта и сламеният (не жълт) цвят на пастата показват високо качество и използването на „зърна“ при приготвянето й, тоест, висококачествено брашно от твърда пшеница. Тази паста попива по-добре всеки сос.

Първо: колкото по-голяма е тенджерата, толкова по-добре. Продуктите в никакъв случай не трябва да бъдат „натъпкани“. За да достигне пастата правилно състояние при варене, без да губи еластичност и форма, тя трябва да поеме достатъчно количество вода, затова изчислете така: на 100 грама продукт, 1 литър течност. Накратко: колкото повече вода, толкова по-добре!

Топ 3 на най-добрите рецепти със спагети

Второ: преди да пуснете макароните във вряща вода, не забравяйте да ги посолите обилно, за предпочитане с едра, морска сол - водата трябва да има вкус на море. Оптималното изчисление би било: 12 грама сол (около половин супена лъжица) на 1 литър вода.

Трето: измервайте времето. Класическият вариант за варене на паста е до състоянието „ал денте“ (al dente - „на зъб“): такава паста запазва всичките си полезни свойства. На опаковката обикновено е посочено времето за варене – доверете се на професионалистите.

Пастата се измива със студена вода само, ако приготвяте салата. В никакъв друг случай това не трябва да се прави: освен, че отмивате нишестето (а то „помага“ на пастата да поеме максимално соса), така излишно я охлаждате.

Има два начина за изваждане на пастата от водата. Първият е да я отцедите в гевгир. Не я оставяйте в гевгира дълго време! Не се страхувайте от водата, която не е отцедена - останалата течност с частици нишесте помага на пастата да поеме соса и прави консистенцията му идеална. Вторият начин е да извадите пастата от врящата вода с решетъчна лъжица и веднага да я прехвърлите директно в соса.

Спагети на тиган - по-вкусни са дори от онези в италианските ресторанти

Щом смесите пастата с готовия сос, не бързайте да разпределяте ястието в чинии. Необходимо е готовата паста да престои още минута-две и да поеме вкус и аромати от соса. През това време може да подреждате масата и да настържете пармезан (или кашкавал) за поръсване.

Намерете правилния сос!

Дългата паста (спагети, фетучини, телятели, лингвини) се съчетава прекрасно с гъсти, хомогенни сосове: доматен с босилек и чесън, кремообразен от няколко вида сирена, класическо песто и бешамел. Друг прост и вкусен вариант, подходящ за всякакъв вид паста без изключение: много зехтин, лют червен пипер, чесън и пармезан.

Пастата „голям формат“ (канелони, папардели, едрите черупки „орекиете“, кори за лазаня) е идеална за печене във фурната. Тук може да допълните пастата с каквото искате: сирене, зеленчуци, сос, месо или риба, билки или гъби.

Кухата паста (както дълги макерончини, така и къси пене и черупки) в Италия е прието да се сервира с различни видове яхнии - кайма с доматен сос, задушени в зехтин зеленчуци, диви гъби със сметана и овче сирене.

Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com