Ресторантите на Джейми Оливър са пред фалит

28215
Ресторантите на Джейми Оливър са пред фалит
Снимка: Getty Images/Guliver

Британската верига ресторанти на Джейми Оливър, един от най-известните готвачи в света, подаде молба за обявяване в несъстоятелност - отчасти и поради засилената конкуренция и ескалиращите наеми в местните търговски райони, предаде БГНЕС.

Банкрутът на веригата ще остави 1000 души без работа и ще възобнови притесненията за местните търговски обекти и заведения за хранителни стоки във Великобритания, които се борят да привлекат клиенти, подобно на ресторантите в САЩ.

"Съсипан съм, че много от обичаните ни ресторанти от Великобритания си отидоха заради администрацията. Дълбоко натъжен съм от този резултат и бих искал да благодаря на всички служители и на нашите доставчици, които вложиха сърцата и душите си в този бизнес през годините", пише Оливър в Twitter.

Финансовата-счетоводната компания KPMG, която ще наблюдава процеса, заяви, че всички, с изключение на три от 25-те заведения за хранене на групата, ще затворят. Те включват ресторанти в италианската верига на Джейми Оливър, както и по-луксозните Fifteen, и стек баровете Barbecoa.

Два ресторанта на летище Gatwick ще продължат да работят, докато текат административни проучвания за статуса им. Отвъдморските клонове на италианските "Джейми" – "Пицарията на Джейми" и "Джейми Дели" не са засегнати, нито пък Fifteen Cornwall, която работи като франчайз.

Други вериги, управлявани от известни главни готвачи, също се борят за оцеляването си през последните години. Томас Келър затвори Bouchon в Бевърли Хилс в края на 2017 г., като заяви, че той не може да остане печеливш. Същата година Ги Фиери затвори ресторанта си на "Таймс Скуеър", а Даниел Булуд затвори DBGB Kitchen and Bar в Ню Йорк, заявявайки, че заведението няма печалба през делничните дни на седмицата.

Това са най-богатите готвачи в света (СНИМКИ)

Най-известните и богати готвачи в света са марки сами по себе си. Повечето от тях имат собствени предавания по телевизията, издали са п...

Оливър каза, че италианският клон на "Джейми" е стартиран през 2008 г. "с намерението да се разнообрази средният сегмент на пазара" с по-качествени съставки, стандарти за хуманно отношение към животните, по-добро обслужване и добра цена. Но стартирането на проекта стана точно по време на финансовата криза от 2008 г. Повишаването на цените на храните, увеличаването на наемите и конкуренцията бяха отрицателни фактори за бъдещето му.

Компанията е била в лошо състояние най-малко две години, въпреки световната слава на Оливър, дължаща се на неговите готварски книги и телевизионни предавания. Миналата година тя затвори 12 от 37-те си обекта във Великобритания, докато пет клона на австралийския клон на италианския "Джейми" бяха продадени. Той лично е дотирал с 13 милиона паунда италианската си верига, но това не е било достатъчно.

Уил Райт, партньор в KPMG и съвместен администратор, заяви, че директорите на Jamie Oliver Restaurant Group са работили усилено, за да стабилизират бизнеса, но разходите са се увеличили и доверието на потребителите е спаднало. Той каза, че сега приоритетът е да се подкрепят онези, които са били съкратени.

Кой е Джейми Оливър?

Със своите често прости, но изобретателни ястия, Оливър революционизира домашната кухня на своите сънародници. Свежият вид на Оливър, рошавата му коса, карането на скутери и чувството му за хумор му спечелиха много фенове по целия свят, които гледаха телевизионните му предавания и купуваха книгите му с милионни тиражи.

Джейми Оливър закрива 6 ресторанта във Великобритания заради Brexit

Известният готвач Джейми Оливър закрива шест от 42-та си италиански ресторанта във Великобритания на фона на поевтинялата британска лир...

43-годишният мултимилионер е готвач до мозъка на костите си. Той израства в село в Есекс, Източна Англия, където родителите му имат гастро-бар и там прави първите си опити да готви.

Оливър има трудности в училище поради дислексия. За първи път прочита книга от начало до край на 38-годишна възраст. Отива да учи готварство в Westminster Kingsway College в Лондон на 16 години.

"Мисля, че имах какво да докажа. Справях се толкова зле в училище, че трябваше да се докажа с работа. Въпреки че някои хора мислят, че съм дете от средната класа от частно училище, не съм. Баща ми нямаше нищо и аз работех в семейния бизнес, така че не може да бъде по-противоположно", казва Оливър пред вестник The Daily Telegraph.

Първата му работа, на 19-годишна възраст, е като сладкар в ресторанта Neal Street на шеф Антонио Карлучио в Лондон. Той изучава италианската кухня и създава близки отношения с ментора си Дженаро Конталдо.

Оливър се премества, за да стане помощник готвач в The River Cafe, където неговата поява в телевизионна програма на BBC през 1997 г. се обръща нещата. Той бързо стартира собствено телевизионно шоу. Две години по-късно The Naked Chef разтърсва малкия екран и се ражда звезда.

Семейството на Джейми Оливър порасна

Кулинарният гуру Джейми Оливър и съпругата му Джулс се сдобиха с пето дете. Семейство Оливър имат три момичета и още един син – ...

Вместо да се затъва в технически термини и причудливи прибори, Оливър, облечен в джинси и тениска и излъчващ естествен ентусиазъм, непрекъснато описва храната пред себе си като "велика" или "фантастична". Обаче не всичко върви гладко.

"Никога не съм доволен от нещата, така че стремежът към съвършенство може да бъде доста уморителен. Освен това съм склонен да се товаря с допълнително работа", споделя Джейми Оливър пред The Guardian.

Насърчавайки здравословната и балансирана диета, с пресни и добре произведени продукти, той започна война с нездравословната храна през 2005 г., като критикува бургерите, пържените картофки и липсата на плодове в училищните столове в телевизионния сериал "Училищните вечери на Джейми". "Ние убиваме децата си с нездравословна храна“, каза бащата на пет деца, който се жени за младежката си любов Джулиет Нортън през 2000 година.

Той се бори за по-високи мита за сладките безалкохолни напитки - нещо, което британското правителство въведе през 2018 г., както и за това рекламите на нездравословни храни да не се излъчват по телевизията преди 21:00 часа.

Но при цялата му популярност Оливър не беше щаден от критики. Той редовно биваше критикуван, че атакува преработените храни, които са достъпни за най-бедните в обществото и заради връзките си с големи вериги супермаркети, като Sainsbury от 2000 до 2001 г. и Tesco от 2018 г. Оливър обаче продължава да печели добре от книги и продукти, носещи неговото име.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Постни палачинки без яйца - ето я рецептата

Оризът няма да залепне и ще е по-пухкав от всякога, ако направите това

Това пиле с чеснов сос е хит в мрежата

Какво се яде на Благовещение? Трябва да знаете това!

Колко време трябва да се пече баницата, за да хване златистата коричка

Запържване на боб - ето каква е тайната, за да стане уникално вкусен

Този бърз сос ще спаси и най-изгорелите пържоли

Тези пържени филийки с кисело мляко бяха много популярни преди години - връща им се модата

Тази постна мусака ще нахрани и най-големите любители на месото

Тази застройка ще направи и най-обикновената мусака много специална

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...