Откриха първата банка за 3D лица

18139
Откриха първата банка за 3D лица

Лондонският природонаучен музей откри първата банка за 3D лица, за да помогне на учените да подобрят постиженията на лицево-челюстната хирургия, пише в. "Кориере дела сера".

За целта посетителите на музея са приканени да им се направи сканиране на лицето и триизмерното му копие да бъде съхранено в базата данни. То ще бъде използвано за подобряване на реконструктивната лицева хирургия, най-вече на пациенти деца.

Учени създадоха виртуален черен дроб

Европейски учени създадоха виртуален черен дроб, за да помогнат на хирурзи да планират и да извършват чернодробни операции, показвайки...

Проектът се нарича "Аз и 3D" и е плод на сътрудничеството на музея с три големи болници - "Грейт Ормънд", "Юнивърсити колидж" и "Ийстман дентъл".

В музея е оборудвана зала, която много напомня рентгеново отделение. Там посетителите позират на девет фотокамери, които сглобяват триизмерния им образ. Той се разгражда на отделни точки, които биват трансформирани в математически формули.

Проектът ще приключи на 10 април. Учените си поставиха за цел да получат дотогава 5 хиляди изображения, но те отсега са изпълнили нормата поради големия интерес към медицинската инициатива. А разнообразният им етнически състав представлява идеална извадка, за да бъдат проследени еволюционните пътеки, по които се е оформяло човешкото лице.

Най-голяма полза от проекта ще имат децата с наследствени деформации в структурата на черепа. Лекарите ще могат да предвидят развитието на лицето въз основа на базата данни и да персонализират хирургическите намеси за постигането на по-добри резултати. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com