Мъск за Starlink: Ще продължим да финансираме безплатно правителството на Украйна

3609
Мъск за Starlink: Ще продължим да финансираме безплатно правителството на Украйна
Снимка: Getty Images

Изглежда, че Илон Мъск размисли за Starlink - в събота вечерта американският милиардер написа в профила си в Twitter, че компанията му SpaceX ще продължи да финансира сателитната интернет услуга в Украйна.

Това се случва само ден след като изтече негово писмо до Пентагона от миналия месец, в което той пише, че вече не може да си позволи да плаща за услугата в полза на Киев.

Съветник на Зеленски: Ще намерим как да ползваме Starlink

"Нека бъдем честни - независимо дали ни харесва или не, Илон Мъск ни помогна да оцелеем през най-критичните моменти на войната. Бизнесъ...

Мъск написа в Twitter тази вечер: "М*йната му... Въпреки че Starlink все още губи пари, а други компании получават милиарди долари от данъкоплатците, ще продължим да финансираме правителството на Украйна безплатно".

От това съобщение обаче не става кристално ясно дали предложението на Мъск е истинско или той изразява сарказъм. SpaceX не са отговорили веднага на молбата за коментар, отправена им от агенция "Ройтерс", за да се изясни ситуацията.

Припомняме, че в писмото на Мъск от септември, разкрито от CNN, пишеше, че услугата вече не може да се плаща от SpaceX. Милиардерът е помолил Пентагона да поеме щафетата и да отпусне над 120 милиона долара до края на годината за Starlink за Украйна, а през следващите 12 месеца – още около 400 милиона.

Мъск за спрения Starlink: Украински дипломат ме изпрати на майната си и аз последвах съвета му

Дни след като украински дипломат се обърна към Илон Мъск с думите "Върви на майната си", американският милиардер съобщи, че отказва за ...

Първата партида сателитни интернет станции на Starlink пристигна в Украйна през март, след като Мъск откликна на молбата на украинския министър на цифровата трансформация Михайло Федоров. Най-младият министър в кабинета в Киев помоли за помощ, след като интернет връзката в страната беше сериозно нарушена след началото на войната.

Starlink осигурява сателитно интернет покритие за огромна част от земното кълбо. Системата се състои от над 2400 малки сателита в ниска околоземна орбита (LEO), които комуникират с определени наземни приемо-предаватели. Реално услугата може да се предоставя само в държави, които са лицензирали SpaceX в рамките на конкретна национална юрисдикция.

Интернет терминалите на Starlink бързо се превърнаха в ключов елемент от комуникацията на украинската армия, позволявайки ѝ да поддържа връзка между отделните си звена на фронта - дори когато мобилните телефонни мрежи и интернет мрежите са унищожени от Русия.

ОЩЕ: Как космическите сателити Starlink на Мъск промениха хода на войната в Украйна

Мъск отвърна на Зеленски след драмата в Twitter: Все още подкрепям Украйна

Американският милиардер Илон Мъск отвърна на въпроса на украинския президент Володимир Зеленски: „Кой Илон Мъск харесвате повече?...

Досега на Украйна са дарени около 20 000 сателитни устройства Starlink, като в петък Мъск написа в Twitter, че "операцията е струвала на SpaceX 80 млн. долара и ще надхвърли 100 млн. долара до края на годината".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии