Човешка грешка е най-вероятната причина за инцидента в Хитрино

2800
Човешка грешка е най-вероятната причина за инцидента в Хитрино
Снимка: МВР

Човешка грешка изглежда най-вероятната причина за взрива на влака, превзоващ цистерни с пропан-бутан през село Хитрино. Разследващите обаче не изключват нито една версия.

"Основната версия, по която се работи, е човешка грешка и несъобразена скорост. Не изключваме нито една версия", заяви пред БНР Евгени Диков, зам. главен прокурор и директор на "Националната следствена служба". Той съобщи още, че е иззета скоростомерната лента, която предстои да бъде разшифрована, за да стане ясно с каква скорост се е движил локомотивът.

Обявено е бедствено положение в Хитрино

В пострадалото от взривове село Хитрино е обявено бедствено положение със заповед на областния управител на Шумен Донка Иванова. То ще ...

Според него има много неизяснени неща – например има ли ограничения в броя на цистерните, когато се превозват опасни товари и допустимо ли е едвонременно да се превозват пропан-бутан и пропилен. Неяснота има и относно т.нар. буферни вагони. "На този етап смятям, че следсвен експеримент няма да се наложи, но всичко е възможно", каза още Евгени Диков.

Прокуратурата вече има работно обвинение за инцидента в Хитрино. То е за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и повреждане на имущество на значителна стойност, обяви пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"В момента се събират доказателства, извършват се огледи, разпитват се свидетели. Иззети са измервателните устройства от двата локомотива. Тепърва предстои установяването на конкретната причина и обстоятелствата, при които е настъпил този тежък инцидент", заяви Арнаудова.

По думите й със сигурност е налице разкъсване на композицията между 5-ти и 6-ти вагон, в резултат на което е настъпил трагичният резултат.

Арнаудова добави, че предстои допълнителен оглед, за да се установи техническото състояние на вагоните и цялата композиция, както и поведението на машинистите.

Две сестри са останали кръгли сираци след трагедията в Хитрино

Две момичета – на 12 и 18 г., останаха кръгли сираци след днешната трагедия в шуменското село Хитрино. Това съобщи пред Нова теле...

След първоначално създадената от главния прокурор организация за разследване на инцидента в с. Хитрино, в която са включени следователи от "Националната следствена служба", експерт-криминалисти и съдебни медици, вече са ангажирани и прокурори и следователи от Окръжна прокуратура - Бургас

Разпитани са тримата машинисти на влаковата композиция и управителят на фирмата, осъществила железопътния транспорт. Следователи са допуснати на местопроизшествието и от локомотива са иззети измервателните устройства и тахо шайбата.

За хипотезата за превишена скорост съобщи управителят на фирмата, превозвала товара – Станко Станков. По думите му по-рано пред bTV три са версиите за причините за инцидента - висока скорост, евентуален проблем в железния път или проблем в някой от вагоните.

"Има непотвърдена информация за превишаване на допустимата скорост на влака в зоната на инцидента. Няма проблем с натоварването на цистерните. Това се вижда от придружаващите влака документи. Няма и предварителни данни за влошено състояние на подвижния състав", коментира пред БНР Веселин Василев, изпълнителен директор на изпълнителна агенция "Железопътна администрация".

Инсталациите в гарата по думите му са били в изправност и няма съмнения за състоянието на железния път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен