Язовир "Нови пазар 1" няма да прелее, уверяват от "Напоителни системи"

6041
Язовир "Нови пазар 1" няма да прелее, уверяват от "Напоителни системи"
Снимка: БГНЕС

Няма опасност от преливане на яз. "Нови пазар 1" край с. Стоян Михайловски. Според констатацията на комисията, която днес беше на терен, наблюдават се частични повърхностни нарушения на бетонната облицовка на преливника. Това каза пред Агенция "Фокус" инж. Христо Николов, управител на „Напоителни системи” ЕАД, клон Шумен, във връзка с информацията за възможността от преливането на язовира и опасността за хората в близките населени места.

„Видимите течове от страна на сухата страна на преливника са породени от преминаване на вода през налични пукнатини и компрометирани фуги. Изтичането на вода в момента на огледа през тези пукнатини е около 3 л/сек. За извършване на по-прецизна проверка и за да се направи оценка на мащабите на нарушенията, е необходимо понижаване на водното ниво”, посочи инж. Николов.

10 язовира се преливат контролирано

Около нито един язовир, собственост на "Напоителни системи"-ЕАД, не е създадена опасност от заливане на населени места и инфраструкту...

По думите му в момента на проверката се е установило, че водното ниво се понижава контролирано през основния изпускател. „Заключенията на комисията са, че преливникът е в добро експлоатационно състояние и водният поток след преливника е в ската и извън язовирната стена. Водният поток е обособен и е в специално изграден бърз отток”, допълни инж. Николов.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен