Милионите за Хитрино започнаха да се разпределят директно

10964
Милионите за Хитрино започнаха да се разпределят директно
Снимка: Камен Зартов

Още от самото начало парите, събрани от дарители и отделени от държавата за възстановяване на Хитрино, започват да се харчат без конкурс. 1,9 млн. лева от всички средства ще бъдат изхарчени по този начин - с директни поръчки към поканени от кметството на селото фирми. Причината - извънредната ситуация в района. Законът позволява да не се провеждат търгове при подобна извънредна ситуация.

Кметството кани директно фирми, които да направят 12 технически инвестиционни проекта на разрушената от взрива инфраструктура. Прогнозната стойност на тази поръчка е малко над 1.1 млн. лв. Две от фирмите са свързани. Поканата е изпратена до шуменската фирма "Инвестиционно проектиране" на Диян Златев и до софийската фирма "Профпроект България", собственост на Симона Дачева. "Профпроект България" е прехвърлена през септември на Дачева от Петър Петров, който пък е собственик на друга фирма, поканена директно от кметството в Хитрино. Това е софийската "Европрограмконсулт" ЕООД. Тази фирма заедно с шуменската фирма "Консултации БГ" с управител Павлин Григоров са поканени да представят офертите си за консултантски услуги за изготвяне на проектите, с които Хитрино да кандидатства за целевите пари по селската програма. Консултантските услуги са остойностени на 324 хил. лева, пише в. "Сега".

Всички цистерни са обезопасени след инцидента в Хитрино

След намесата на екипа от газови инженери и оператори от фирма „Булмаркет ДМ“ ООД и първоначално обезопасяване на цистернит...

Общината в Хитрино е възложила без конкурс и на две шуменски фирми да сменят дограмата и климатиците в пострадалите в трагичния инцидент от декември общински сгради. Общата сума за двете поръчки е 246 хил. лв. с ДДС. Според поканата на кметството за 30 климатични инсталации са предвидени 66 хил. лв., което означава средна прогнозна цена от 2200 лв. за климатична инсталация в обществените сгради. Поканата е отправена на 20 декември към фирма "Уиткол" ЕООД, собственост на Бехрин Сейфулов. Другата поръчка е за 180 хил. лв., с които да се смени дограмата в общинските сгради в Хитрино. Тя е отправена към шуменската фирма "България Пласт Трейд" ЕООД. Фирмата трябва да демонтира разрушената дограма и да постави нова на няколко сгради - на общинската администрация, читалището, младежкия дом, сградата на земеделската служба и на здравната служба. Фирмата е собственост на Данаил Иванов.

Преди Нова година общественият съвет към омбудсмана и БЧК отпусна 160 хил. лв. без ДДС за топъл обяд за 4 месеца на пострадалите хора в Хитрино. За доставяне на храната до края на април са поканени две фирми - "Лора X2" от Търговище, собственост на Хамди Мехмедов, и шуменската фирма "Чернев" на Анатоли Чернев. Те трябва да предложат оферти за средно 700 порции топъл обяд, който включва основно ястие и десерт.

С инвестиционните проекти общината ще кандидатства за пари за възстановяване на сградите от програмата за селските райони, а други ще финансира от парите от държавата, става ясно от обявлението на кметството. Срокът, в който общината трябва да представи документите, е до 16 март. Според обявлението ще се правят технически проекти за рехабилитация и реконструкция на 12 км пътища в селото, както и на близо 5 км от селото към други населени места в общината, на уличното осветление, за младежкия културен център и младежкия дом, за здравната служба, за кметството, за детската градина, за централния парк. Освен това ще се правят още централният площад, както и зони за отдих и тихи игри и зелена зона за разходки и отдих на открито в селото.

Хитрино пострада тежко след взрив на цистерни с газ в центъра на селото, при който загинаха седем души, а 29 бяха ранени. Според данни на кмета Нуридин Исмаил 9 къщи са напълно унищожени, 11 са за събаряне, а 67 са за частичен ремонт. Кабинетът отпусна 5 млн. лв. за реконструкция на инфраструктурата и още 5 млн. лв. за специална социална програма. По програмата за селските райони пък са заделени още 20 млн. лв. също за възстановяване. Отделно има над 2 млн. лв., постъпили по дарителските сметки на БЧК.

Съдът пусна под гаранция главния машинист на влака от Хитрино

Ако до 7 дни главният машинист на влака убиец, дерайлирал в Хитрино, Димитър Михнев внесе гаранция от 10 000 лева, може да бъде пуснат ...

В момента кметът на Хитрино, заедно с местния обществен съвет, трябва да изготвят конкретни предложения за нуждите от подпомагане на пострадалите домакинства. На базата на тях ще бъдат разпределени малко над 2 млн. лв., които към момента БЧК събра от дарения за Хитрино. Кметът Исмаил обясни, че в момента се оценяват щетите в 154 къщи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

С огромна разлика: Кандидатът на БСП спечели балотажа в Шумен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен