Недоволството в село Изгрев свали карантината

1896
Недоволството в село Изгрев свали карантината
Снимка: Getty Images/Guliver

Недоволство сред жителите на село Изгрев свали карантината в шуменското село. Миналата седмица около населеното място бяха изградени две КПП-та, които трябваше да наложат двуседмична карантина там, след като общият брой на заболелите достигна 17 души.

Днес обаче от областния щаб във Венец, в чийто предели се намира селото, поискаха мерките да бъдат облекчени, предаде кореспондентът на БГНЕС. Въпреки, че за последните 24 часа се оказа,че в Шуменска област има още  регистрирани случая на коронавирус.

Лекарят на село Изгрев: Хората не приемат COVID-19 сериозно

Безотговорно и опасно – така определи лекарят на шуменското село Изгрев, което вече е под блокада. По думите му пред Нова телеви...

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 15 юни

Оказа се, заради карантината голям търговец на мляко отказа да изпраща камиона си, за да събира суровината от производителите в района. Това стана ясно от събралите се недоволни в центъра на селото.

"Кметът на общината ме сезира, установихме връзка – човекът е много разумен, действително се безпокои, защото има голямо преработвателно предприятие и се безпокой. Обясних му каква е картината по отношение възможността да се разнася зараза. Той каза, че от утре продължава с изкупуването на млякото. Оказа се, че млякото се съхранява в хладилни съдове, така че няма опасност днешното да се развали", заяви областният управител на Шумен Стефан Желев.

След налагане на карантината започна масово тестване на хората в селото. Бяха изследвани близо 300 жители. Резултатите му показали, че 38 са с положителни проби за COVID-19, но те не са разпръснати в цялото село, а са локализирани в северната му част.

"В три улици е вече огнището и по тази причина ще предложим да имаме по-строги мерки в тези три улици, отколкото в цялото населено място. Да бъдат махнати КПП-тата, да може другите жители на село Изгрев по-спокойно да влизат и излизат от населеното място, съответно да посещават други институции и да нямаме проблеми", коментира кметът на Венец Нехрибан Ахмедова.

Две КПП-та в шуменското село Изгрев

Вече са изградени контролно-пропускателните пунктове около шуменското село Изгрев, което бе поставено под двуседмична карантина, предад...

Продължава засиленото наблюдение за спазването на противоепидемичните мерки и контролът на лицата под карантина от екипи на полицията и на РЗИ.

Тестват се и жители на съседните села от община Каолиново. От Областния кризисен щаб призовават жителите на региона да се въздържат от организирането на масови събития - семейни тържества, сватби, кръщенета и др.

Както Actualno.com писа, оказа се, че заразата е тръгнала от две големи тържества в селото. За тях разказа областният управител на Щумен, който поиска ограничителните мерки и подчерта, че здравната култура в региона е изключително ниска. "По-голямата част от хората, които живеят в селото, имат един специфичен начин на живот, с много движения и пътувания, празненства. С много голяма доза предположение установихме, че преди 7-8 дни е имало две празненства, на две отделни места, в къщи, на които са били поканени хора от разградското село Ясеновец, където има много случаи на коронавирус. Предполагаме, че от там е тръгнало. След това ситуацията в селото е ескалирала много бързо", обясни Стефан Желев само преди дни.

Разказът му беше потвъъден и от личния лекар на селото, който подчерта пред всички интервюирали го медии, че жителите на село Изгрев не приемат на сериозно пандемията от коронавирус.

"Тренд": Над една пета от българите мислят, че Бил Гейтс стои зад пандемията

От къде е тръгнала заразата в село Изгрев? Връщаме ли се в изходна позиция

В очакване на заповед на РЗИ Шумен за 14-дневна карантина село Изгрев се събуди с 2 нови случая на COVID-19. Tака общо заразените с кор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен