Система от сензори ще следи прилепите в Шуменското плато

3340
Система от сензори ще следи прилепите в Шуменското плато
Снимка: БГНЕС

Система от сензори ще дава информация за броя на прелитащите прилепи в красивата пещера „Бисерна“ на Шуменското плато. Това е част от проект за облагородяване на пещерата, който се реализира от дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ по ОП „Околна среда 2007-2013 г.“, съобщава БГНЕС.

В природната забележителност, обитавана от 19 вида прилепи и достъпна в миналото за туристи, се намира една от най-значимите популации на прилепи в Североизточна България. За жалост, поради експлоатацията на каптаж „Зандана“ е унищожена голямата колония от Пещерен дългокрил прилеп. Сега каптажът не се ползва, но тъй като са разширени входните отвори на пещерата, се наблюдава трайна промяна на климата и намаляване на броя на прилепите.

Проектът на Дирекцията на Парка предвижда да бъдат ликвидирани негативните последици от дейността на човека. Ще бъдат коригирани входовете на убежището, а до края на октомври ще се монтират „студено“ осветление, система за наблюдение на пещерния микроклимат, сензори за отчитане на броя на прелитащите прилепи и система за видеонаблюдение. Целта е да се наблюдава непрекъснато микроклимата и колониите от прилепи в пещерата. При основния вход се изгражда буферно помещение, в което ще се монтира апаратурата за приемане на данни от сензорите, съобщава МОСВ.

Целият проект е на стойност 4,9 млн. лв. С част от средствата е подобрена инфраструктурата на Парка, който е любимо място за туризъм на шуменци. Помислено е и за любителите на екстремни спортове. Ремонтирани са 24-те съществуващи маршрута за скално катерене, като са заличени нерегламентираните трасета с цел запазване на хазмофитната растителност на варовиковите скали. За делтапланеристите са обновени стартовите площадки, а за любителите на конния спорт е построена конюшня в близост до хижа „Букаците“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен