Спешна помощ е реагирала адекватно и навреме, твърди Петър Москов

1251
Спешна помощ е реагирала адекватно и навреме, твърди Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Създадена е добра и работеща организация. Броят на медицинските екипи, осигуреността с кръв и кръвни продукти, екипите в Спешните отделения, както и в центровете по Спешна медицинска помощ са реагирали навреме и адекватно. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов, съобщи БГНЕС.

До този момент имаме данни за 29 пострадали. От тях 16 са приети в болницата в Шумен, от тях 6 са приети в болнични заведения в гр. Варна - 4 във ВМА в гр. Варна - те са с висока степен на изгаряния и с баротравми, защото освен изгарянето има и взривна травма от експлозията, други двама са в болница “Св. Марина” със съчетани черепно-мозъчни и гръдни травми. За шестте души, които са във варненските болници състоянието е тежко.

Болници в София организират акция по кръводаряване във връзка с инцидента край Хитрино

Болници в София организират акция по кръводаряване във връзка с инцидента край Хитрино. По-рано днес по искане на кмета на София Йорда...

Девет пациенти са болницата в Шумен. В момента претърпяват оперативни интервенции от различен характер. Четирима от тях са в много тежко състояние, като на трима състоянието е критично за живота. 13 пострадали са обработени и освободени амбулаторно, допълни Москов.

Той каза още, че на базата на задействаните протоколи във връзка с формирането на Националния щаб по бедствия и аварии, има освободени резерви от кръв и кръвни продукти, които системата, пази за такива ситуации. 140 сака с кръв и плазма са на разположение на лекарите в Шумен и Варна и няма недостиг на кръв и кръвни продукти.

Създадена е и организация за транспортиране на пострадалите по въздух. Координационния щаб на Министерство на здравеопазването работи и има създадена организация с Гражданска защита и с военните за транспортната координация, но засега такава не се налага.

Относно обвиненията, че властта не е реагирала навреме, Москов заяви, че взривът е станал в 5.37 ч. В 5.42 на тел. 112 е получен първия сигнал и в 5.43 сигналът е изпратен към структурите на Спешна помощ и в 5.45 е тръгнала първата линейка и в 5.54 е пристигнала първата линейка в с. Хитрино. До 6.25 ч. там са били вече три медицински екипа и до 7.10 ч. са били транспортирани в МБАЛ в Шумен всички 12 пострадали, които са с най-тежки състояния.

С опасност за живота са 4-мата души, постъпили във ВМА след взрива в с. Хитрино

С опасност за живота и изгаряния между 15 и 30% са 4-мата души, постъпили във ВМА след взрива на дерайлиралия влак в Шумен. Това каза з...

Москов благодари на колегите си за качествената работа, защото това е, което хората очакват от медицинската система.

В Центъра по хематология в Шуменската болница вече 35 души са се отзовали и са дарили кръв. Кръв и плазма за лечението на пострадалите в момента са осигурени. Хората, които могат да дарят кръв в София, ще възстановят запасите.

По никакъв начин не е усетена липса на линейки, коментира Москов. Той каза, че екипите на Спешна помощ са реагирали адекватно и навреме, каза той.

“Системата се прави, но това на фона на трагедията на хората едва ли е най-важното”, допълни Москов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен