"Горди загражденци" на протест срещу АПИ, блокират пътя Пловдив - Смолян

2849
"Горди загражденци" на протест срещу АПИ, блокират пътя Пловдив - Смолян
Снимка: Областна администрация - Смолян

Блокада на пътя Пловдив – Смолян подготвят за идния петък (14 септември) жители на няколко родопски села от община Баните.

Гражданското неподчинение на селата Загражден, Давидково, Вълчан дол, Глогино, Планинско, Рибен дол и др. е насочено срещу Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Негодуванието им е заради твърде дълго отлаганата реконструкция на пътя Белица – Загражден, който, въпреки че е третокласен, отчасти е черен.

Градушка унищожи на места 100% от насажденията в община Баните

От паднала снощи градушка в община Баните на места – в селата Гълъбово, Давидково и Треве, са унищожени 100% от насажденията, съо...

Протестът се организира от сдружение „Горди загражденци“.

За да бъдат чути, те смятат да блокират движението от и към Смолян на 14 септември от 10 часа, при отбивката за град Лъки, до ресторант „Юговско ханче“.

Исканията на протестиращите са следните: „Ясен отговор от Министерството на регионалното развитие, Агенция "Пътна инфраструктура" за неизпълнените обещания от преди 1 година и 2 месеца“; „Точен отговор за датата за довършване на отсечката Загражден-Белица“.

„Огорчени, разочаровани и обидени сме от отношението на АПИ и лично инж. Дончо Атанасов, който в продължение на 1 г. и 2 м. след срещата в Загражден с населението, продължи да ни лъже, че наесен ще бъде отрязана лентата на отсечката Загражден-Белица!“, се казва в публично обръщение на инициативния комитет.

Цветан Цветанов: Българите ще се върнат от чужбина

Аз съм убеден, че българите ще се върнат от чужбина. България има висок икономически растеж, а когато сме единни ще можем да постигаме ...

Хората недоумяват с какво са заслужили това отношение от инж.Атанасов.

„Трудолюбиви сме, изпълнителни данъкоплатци сме, съзнателни гласоподаватели сме, какво още искате от нас? Общината и Областта ни подкрепят в исканията ни, кого Вие слушате и кой Ви командва, та така жестоко ни лъжете? Ние не сме вече някогашните бедни, презрени родопчани, ние сме ГОРДИ ЗАГАЖДЕНЦИ и ще търсим отговорност за неизпълнени обещания!!! Искаме среща на 14.09. 2018г. на Юговско ханче, за да разговаряме очи в очи!!! Настояваме!!!“, се сочи още в него.

Както Actualno.com наскоро писа, от една година АПИ е обявила процедура за възлагане на инженерингова поръчка на стойност 3 785 000 лв. за въпросния път, но още няма избран изпълнител.

От 11 септември 2017 г. до днес в сайта на АПИ е публикуван само един протокол от отваряне на оферти. Ясни са кандидатите, но ценовите им предложения все още не са известни. Макар процедурата да не е обжалвана, провеждането й е впечатляващо дълго.

Когато преди повече от година местните жители тръгнаха на протест, шефът на АПИ тогава инж. Дончо Атанасов отиде да се срещне с тях. Огледа обекта и обеща в най-скоро време да стартира процедура. Два дни след това министърът на регионалното развитие Николай Нанков свика спешна среща по въпроса и съобщиха, че обектът ще се изпълни през следващата 2018 г.

Кметът на Баните: Общината беше тръгнала стремглаво надолу, но вече стъпихме на крака

Милен Белчев е кмет на родопската община Баните от 2015 година. Той е икономист по образование. Осем години е бил директор на "БКС" &nd...

При посещението на премиера Бойко Борисов в Девин и регионалния министър на 16 септември 2017 г. за откриването на топлопровода там Нанков е цитиран от своя пресцентър да казва следното: „През следващата година ще бъде ремонтиран и пътят „Белица – Загражден“.

Поръчката към онзи момент е обявена пет дена по-рано.

На 13 февруари т.г. бяха отворени първите пликове на кандидатите за участници в процедурата: „ИСА 2000“ ЕООД; ДЗЗД „Ела инженеринг“ (с участници „Ела“ ЕООД и „Пътстрой“ ООД; „ПСТ груп“ ЕАД; „Галчев Инженеринг“ ЕООД; „Мегаинвест – холд“; ДЗЗД „АПП Белица“ (с участници „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД).

Процедурата обаче замръзна до там.

Носителят на медицински "Оскар" става почетен жител на Баните

Носителят на медицински „Оскар“ д-р Станимир Стефанов Сираков ще стане носител на званието почетен гражданин на Баните. Вно...

Преди по-малко от месец Actualno.com попита АПИ защо се бавят, има ли отговорни длъжностни лица за това протакане, дали обектът е финансово обезпечен, кога ще бъде завършена процедурата и кога ще започне работата на терен.

От АПИ отговориха, че ще спазят поетите ангажименти за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство на участъка, които ще бъдат извършени през 2019 г., че обектът е включен в програма „Ново строителство“ и за него ще бъдат осигурени средства от бюджета на агенцията за 2019 г.

Предвиждат до края на тази година да бъде подписан договор с избрания изпълнител, а строително-монтажните работи да стартират през първата половина на 2019 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян