Кандидатът на БСП за кмет на Смолян: Ще се вслушвам в идеите на младите за развитието на града

4403
Кандидатът на БСП за кмет на Смолян: Ще се вслушвам в идеите на младите за развитието на града
Снимка: Facebook/Стефан Сабрутев

Среща на студенти и други млади хора от Смолян планира да организира кандидатът за кмет на града от БСП Стефан Сабрутев. Целта на дискусията ще е да се обсъдят нови идеи и предложения, които да подобрят живота в живописното планинско населено място. Сабрутев иска да чуе гласа на младите и да подкрепи техните иновативни методи за справяне с демографската криза в района и увеличаване възможностите за работа там. Той посочи протичането на своята и екипа му предизборна кампания до момента, като положително и й постави много добра оценка. Вижте за какво разговаряхме с кандидат-кмета на Смолян, подкрепен от БСП.

Как ще оцените предизборната си кампания до момента, доволен ли сте от протичането й?

БСП съобщи за редица нарушения на изборния процес в Смолян

В жалба до ЦИК от местната организация на БСП в Смолян се сочат пропуски нарушения, водещи до изкривяване на изборните резултати, преда...

Кампанията ни протича като всяка предизборна кампания, като изключим това, че някои наши опоненти ползват мерки, които по принцип не са коректни, за да мотивират по различен от нормалния начин гласоподаватели. За мен това е единственият голям проблем. Ние проведохме една нормална кампания. Проведохме срещи с много хора. Смятам, че е достатъчно позитивна за всеки един участник. Не сме влизали в диалог, с който да нападаме опонентите си. Казахме истините, които касаят нашата община. Разкрихме пред хората дълговете, натрупани през годините. Стремихме се да поддържаме кампанията позитивна с ясни цели, послания и програма, описваща какво бихме правили, ако смолянчани ни гласуват доверие да управляваме общината. Аз съм доволен от това, което направихме, но не съм доволен от методите за мотивиране на определена група граждани, които ползва опонентът ни, с когото отиваме на балотаж.

Кои са трите основни проблема в Смолян според Вас и какви решения предлагате за тях, ако станете кмет?

Един от основните проблеми в нашия град е чистотата и разходите, които се отделят за тази дейност. Ние ясно сме посочили в програмата си, че смятаме да сформираме общинска фирма, която ще отговаря за чистота, озеленяване и т.н. Защото по този начин бихме могли да спестим между 500 000 лева и 1 000 000 лева на данъкоплатците в Смолян. Тези пари ще бъдат вложени в същите дейности, т.е. ще започне по-качествено почистване на града. В момента улиците ни се мият веднъж годишно, и то само главните, а за селата в общината няма да споменавам. Ние сме единственият областен град, може би, който тротоарите не ги метат, а ги косят. Това се получава от недостиг на средства, тъй като липсва контрол, от страна на общината, за подобни харчове. Друг голям проблем на Смолян е инфраструктурата, която е в изключително окаяно състояние. В предизборните месеци станахме свидетели на безхаберно спешно асфалтиране на улици - там, където догодина започваме да копаем за изпълнение на проекта по Водния цикъл, без да има ясен план къде, какво и как да се случи. Другият голям проблем са дълговете на общината. Към днешна дата, по наши сметки, дължи над 25 000 000 лева към различни източници.

Ако станете кмет имате ли ясна цел как бихте се справили с управлението на една община с толкова задължения?

Ще бъде много трудно, защото ние осем години бяхме заблуждавани за реалното финансово състояние на общината. То ще излезе наяве, ако на власт дойде нов кмет. За да се справим финансово със задълженията ще трябва да изготвим ясни правила за погасяване на дългосрочните кредити. Ще е необходимо до спазваме строга финансова дисциплина. Ще е важно да привлечем средства основно по проекти, които са финансирани от Европейския съюз. Ние трябва да имаме готовност и да чакаме всяка програма и максимално бързо да изпълняваме изискванията, да покриваме критериите и да кандидатстваме в най-кратки срокове. Защото пропуснатите ползи през изминалите години са много. Имаме наложени и над 680 000 лева санкции от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за условия, които са недопустими, но са поставени в обществени поръчки.

Мелемов е на балотаж срещу кандидата на БСП в Смолян

Досегашният кмет на община Смолян Николай Мелемов (ГЕРБ) отива на балотаж срещу Стефан Сабрутев (БСП), сочат резултатите от местния вот...

Какви нови идеи предлагате за развитието на Смолян и съответно за решение на различни проблеми?

Смолян е една много добра туристическа дестинация. Градът трябва да бъде по-подреден, да има силна реклама, не само в страната, а и в чужбина. Нужно е да има диалог с местния бизнес и най-вече да се управлява прозрачно. Аз имам намерение да управлявам общината заедно с хората, без значение къде живеят - дали в центъра, или в краен квартал, или пък в някое от селата. Гражданите ще участват активно в управлението. Ще търсим идеи от хората. Дори имам по-сериозни намерения да поканя на среща всички студенти, които учат извън и в града. Искам да чуя техните предложения. Целта ми е да разбера какво, освен добре платената работа, липсва на младите хора, което ги спира да се върнат в Смолян. Ще анализираме заедно каква среда очакват те. И не само това. Аз мисля да поканя на среща и всички хора, които са напуснали Смолян и живеят в други населени места из България. Идеята ми е заедно с тях да изградим една нова Стратегия за демографската криза. Очаквам те да дадат свежи идеи за това, какво можем да направим, за да задържим младите хора тук, а и да върнем други, които са напуснали града, за да търсят по-добро място за живеене за себе си и семейството си. Това за мен е много важно, защото гражданите са обезверени, искат нещо ново, нужен им е диалог.

Ще коментирате ли Закона за местното самоуправление и местната администрация - смятате ли, че трябва нещо да се промени в него?

Първо, за мен трябва да има децентрализация на властта. Малко повече функции трябва да се възложат на общините, но не само задължения, а разбира се, и финансиране за реализация. Краища, като смолянския, се нуждаят спешно от държавна програма, свързана с демографската криза. Точно затова, ние ще започнем да работим в тази насока, ако смолянчани ни се доверят. Но този проблем, според мен, е на национално ниво и държавата трябва да му обърне сериозно внимание в най-скоро време. Защото, ако се продължава по този начин да се централизира всичко в големите градове, ще загубим по-малките общини и ще ги обезлюдим тотално.

По какъв начин смятате, че една община като Смолян, може да се превърне във финансово независима администрация?

И Тодор Славков кандидат за кмет на София

Тoдoр Cлaвкoв кaндидaтира зa кмeт нa Coфия. Тoвa ce рaзбрa, cлeд кaтo ЦИК oкoнчaтeлнo публикувa cпиcъкa нa прeтeндeнтитe зa грaдoнaчaлн...

Ние ще наемем специалисти и както посочих преди малко, ще изготвим точно стратегия, с която да се борим с демографската криза. Имам желание да започнем и да изградим една такава програма. Надявам се заедно със специалистите да предложим конкретни законови мерки за справяне с проблема и съответно - идеята ни да бъде подпомогната от държавата. А финансовата независимост се постига по-лесно в по-големите общини, в които влизат огромни приходи от данъци и такси. Смолян е малка община и би било много добре да сме независими финансово, но всичко е въпрос на разчети. Например, държавата прехвърля към общините голяма част от задълженията и следователно би било редно да си поеме разходите, за да бъдат извършвани тези дейности.

Като финал на разговора, моля, кажете кое ще е първото нещо, което ще направите, ако хората Ви изберат за кмет?

Първото ще бъде да сформирам добър екип от специалисти, с който да работим. Това е най-важното нещо и продължаваме напред по следващите задачи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян