X
 
 

Китайска компания купува завода за ски в Чепеларе

3769
photo of Китайска компания купува завода за ски в Чепеларе
Снимка: Амер Спортс
Най-голямата китайска спортна компания „Анта Спортс“ в консорциум с FV Fund, Anamered Investments (собственост на милиардера Чип Уилсън) и Tencent Holdings Limited (които инвестират чрез Mount Jiuhua Investment Limited като ограничен партньор във FV Fund) придобива финландската фирма „Амер спортс“. В обхвата на сделката е и фабриката за ски в Чепеларе, дружествата „Атомик“ – Австрия“, и „Саломон“ – Франция.

През 2018 г. нетните продажби на „Амер Спортс“ възлизат на 2 678 200 евро. В края на годината пазарната капитализация на компанията възлиза на повече от 4,4 млрд. евро, а в холдинга работят 9 489 души.  

Сделката, обявена в края на миналата година на международната стокова борса Nasdaq Helsinki, завършва на 8-ми март с продажба на акционерния капитал на „Амер спортс“ за сумата от 4,649 млрд. евро.  

Сделката се осъществява по единодушна препоръка на Съвета на директорите на „Амер спортс“ към акционерите на компанията да приемат тръжната оферта.

След финализирането на сделката, което се очаква да стане днес, консорциумът планира да управлява дружеството като независимо, с отделен съвет на директорите. Президентът и главен изпълнителен директор на „Амер“, както и другите ключови ръководители, са поканени да продължат да ръководят бизнеса под новата собственост.

Управленският екип самостоятелно ще изпълнява бизнес плана си под стратегическото ръководство на борда на директорите, се сочи в съобщение на китайската компания.

И фабриката в Чепеларе работи на печалба

„Амер Спортс България“ ЕООД е регистрирано на 23 юни 2008 г. от „Амер Спортс Холдинг ГмбХ“ – Австрия, след закупуването на фабриката „Пампорово Ски“ в гр. Чепеларе. Тя е част от световния концерн Amer Sports, основан през 1950 г. във Финландия.

В Чепеларе за компанията работят около 750 уши, където се произвеждат ски с марките Atomic и Salomon, а от 2018-та година и карбонови шини за велосипеди Mavic.

Едноличен собственик на дружеството е „Амер Спортс Холдинг“ ГмбХ – Австрия, притежаващо 100% от основния капитал. Краен собственик на групата е „Амер Спортс“ – Финландия.

Доскоро управляващи на „Амер Спортс България“ са Йордан Ламбрев, Стефан Лебербавуер и Михаел Абсмайер.

Справка в Търговския регистър сочи, че Йордан Ламбрев от 6-ти март, два дни преди крайния срок за подаване на оферти на Стоковата борса, е заличен като управител на дружеството.

Към 31 декември 2017 година дружеството има реализирана нетна печалба в размер на 5 630 000 лева, или 117% повече спрямо предходната година.

По-високата печалба през 2017 г. се дължи на по-голямото количество произведени и продадени ски (над 665 хиляди чифта алпийски ски и ски бегачки -с 62 хиляди повече от предходната година.

В местно издание през януари тзи година управителят Йордан Ламбрев съобщава, че през 2018-та година във фабриката са открити над 150 нови работни места след стартирането на новия продукт- карбонови шини за велосипеди.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    И ще продават ските на вътрешния си пазар в Сибир!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Учени: Не съхранявайте доматите в хладилник!

Ако сте един от тези, които държат домати в хладилника, то това изследване вероятно ще ви накара да промените навиците си. Разбира се, на студено...