МРРБ ще възложи обход на Чепеларе, но няма да помогне за обезщетенията

2129
МРРБ ще възложи обход на Чепеларе, но няма да помогне за обезщетенията
Снимка: Анита Чолакова

Тази година Министерството на регионалното развитие и благоустройството планира да възложи обходния път на Чепеларе. Избраната от него процедура ще е на инженеринг – за проектиране и строителство. Министър Гроздан Караджов обаче не пое ангажимент за изплащане на обезщетенията, които се дължат на собствениците на имоти. Това става ясно от отговора, който той е дал на народния представител от „Демократична България“ Зарко Маринов.

Обходният път на гр. Чепеларе ще пренасочи движението от центъра на града в посока за гр., Пловдив и гр. Смолян, по ново проектно трасе, разположено в покрайнините. Обектът: „Път ІІ-86 Обходен път на град Чепеларе от км 0+000 до км 3+997“ е с обща дължина около 4 км и е разделен на четири подучастъка: от км 0+000 до км 0+646; от км 0+646 до км 1+527; от км 1+527 до км 2+180; от км 2+180 до км 3+996.

Строителството на обходния път е започнало още през 1989 г. През 2000 г. съгласно сключено договорно споразумение между Община Чепеларе и Агенция „Пътна инфраструктура“, ангажимент на агенцията е изработването на технически проект и изпълнението на строителството на обходния път. Дейностите, свързани с отчуждаването на земи за теренното обезпечаване на строителството са ангажимент на общината. Срокът на действието на договора е до въвеждане на обекта в експлоатация, се казва в отговора на Караджов.

През 2001 г. обектът е включен в строителна програма на Агенция „Пътна инфраструктура“. Издадено е разрешение за строеж, въз основа на което са изпълнени строително-монтажни работи в участък от км 0+646 до км 1+527 на две платна с разделителна ивица. Поради изчерпване на финансовия ресурс, през 2005 г. строително-монтажните работи на обекта са преустановени.

Относно необходимите средства за довършване на отчуждителните процедури за обекта министърът казва следното: „В Закона за общинската собственост (ЗОС) е регламентирано, че кметът е органът с чиято заповед се отчуждават недвижимите имоти. Също така определените обезщетения се изплащат от общината, в чийто граници попадат. В чл. 29 от ЗОС е посочено, че паричното обезщетение, определено във влязлата в сила заповед по чл. 25, ал. 2 от ЗОС или в съдебното решение, се превежда от общината на правоимащите. В тази връзка отчуждителните процедури и заплащането на обезщетения се изпълняват от Община Чепеларе, тъй като административният акт за отчуждаване е издаден от нея. Цялата процедура е започната по инициатива от общината и именно тя е компетентният административен орган, който следва да я довърши, чрез заплащане на обезщетенията“.

(На този участък са правени три първи копки досега)

След което посочва, че МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ оценяват големия социален, икономически и екологичен ефект от изграждането на обходния път на гр. Чепеларе, както за местното население, така и за транзитния трафик. Предвид това през 2022 г. е предвидено агенцията да обяви обществени поръчки за избор на изпълнители на инженеринг (проектиране и строителство) и на строителния надзор.

Маринов припомня, че към настоящия момент са изплатени обезщетения за отчуждаване на 87 от общо 103 имота и 3 от общо 6 сгради.

„Вследствие на обжалване на оценките на имотите и поставени решения на съда обезщетенията са завишени, поради което Община Чепеларе не ги е изплатила поради липса на финансов ресурс. В тази връзка Община Чепеларе е отправяла искане за отпускане на целеви средства до МРРБ, но те са останали без резултат. Към настоящия момент неизплатените обезщетения са на стойност 380 290 лева“, уточнява той.

Още: Засега без обход при Рудозем заради искане на повече пари след приключила поръчка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян