Най-скъпото шосе в България от 21 км струва 240 млн. лв.

14389
Най-скъпото шосе в България от 21 км струва 240 млн. лв.
Снимка: Анита Чолакова

Най-скъпото шосе в България струва 240 млн. лева, а по проект цената му трябваше да е 82 милиона. С тройното оскъпяване на 21 км път между Девин и Михалково участъкът се сдоби с прозвището „Златният път“. Всъщност така го нарече премиерът Бойко Борисов през 2010 г., когато пътят бе довършен с огромно закъснение.

Инвестицията е на стойност над 11 млн. лв. на километър.

Участъкът бе изграден заради язовир „Цанков камък“, който заля стария. 10 километра от цялото трасе е напълно нов път, 10 км е рехабилитиран стар път към село Лясково, има и един тунел.

Осем години откак е построен обаче, той все още е собственост на Националната електрическа компания. Не е прехвърлен на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която е стопанин на републиканската пътна мрежа в България.

АПИ още тогава направи редица забележки към инвеститора – НЕК ЕАД, след отстраняването на които да го приеме, но проблемите и до днес не са решени.

Преди разклона за село Лясково от доста години има паднало свлачище, заради което има отсечка с ограничение. По нея се минава само в едната лента. Свлеклите се земни и скални маси са вече обрасли, но никой не го разчиства.

Кметът Красимир Даскалов към девинчани: Бъдете по-добри един към друг, обичайте се, вярвайте и си прощавайте!

Най-искрено и чистосърдечно пожелавам на вас и на вашите семейства да бъдете здрави, по-добри един към друг, да се обичате, да вярвате ...

Според строителите от австрийската компания „Алпине бау“ проблемите при градежа били от неподходящо избрано трасе и геоложки усложнения по време на работата, които освен че вдигнали цената, удължили и срока на изпълнението му.

Прехвърлянето на „златния“ път от НЕК ЕАД към АПИ се превърна в сага, която започна от пускането му в експлоатация през 2010 г. и още не е приключила.

Свлачището обаче е опасно и застрашава живота на всички, които минават през пътя Девин – Кричим. То е обозначено, но е на завой и няма никаква видимост за идващи насреща автомобили.

Въпросната 21-километрова отсечка е част от третокласен път и по него минава всякакъв вид автомобилен транспорт – ТИР-ове, автобуси, микробуси, леки коли.

От 10 часа сутринта е затворенпътят Девин – Кричим

Затворен е третокласния път между Девин и Кричим заради запушен отводнителен канал. На мястото има образувани колони от чакащи автомоб...

През пролетта на миналата година от НЕК поискаха актуализирани оценки на имотите, които попадат в сервитута на трасето. „Направили сме ги в законовия срок, като става въпрос за 200 имота“, съобщи тогава кметът на Девин Красимир Даскалов.

Пак миналата година от АПИ съобщиха, че според подписано споразумение през декември 2014 г. между НЕК ЕАД и Пътната агенция зимното поддържане на пътя се осъществява от Областното пътно управление в Смолян, а електрическата компания извършва текущия ремонт и поддържането. От Пътното в Смолян обаче не предвиждат обрушване на скатове в участъка, тъй като той все още е собственост на НЕК.

„Има претенции от страна на Пътната агенция към строителството на пътя. Основните забележки са свързани най-вече с качеството на откосите встрани от него, в резултат на което много често по този път се получават срутвания и дори се е стигало до временни затваряния на участъка, за да бъдат почистени. На практика към момента НЕК все още е собственик на пътя като инвеститор на строителството му“, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов.

Според него Пътната агенция е тази, която трябва да поеме пътя, но в такова състояние, което да позволява нормалната му експлоатация.

Отменено е частичното бедствено положение за община Девин

Отменено е частичното бедствено положение за Община Девин, но е затворен главният път Девин – Кричим заради неотложни възстановит...

Той също подчерта, че АПИ е поела поддръжката на пътя през зимния сезон, която е много тежка в този регион.

Славов се надява при рехабилитацията на другите участъци между Девин и Кричим, за които има вече сключени договори по ОП „Региони в растеж“, да се стигне и до прехвърлянето на този участък към АПИ.

„През годините много се говори за този обект "Цанков камък" и пътя, който се е наложил като обходен. Доста средства са хвърляни по него. Знаете, че в публичното пространство репутацията му е като „ златен път“ и предполагам, че това води до нежеланието да се инвестират още и още средства. Но това, което трябва да стане, е пътят да бъде прехвърлен към АПИ с качество, което да отговаря на характеристиките за един републикански път“, е категоричен областният управител на Смолян.

По думите му свлачището, което от години не се премахва, е част от същия проблем.

„Очевидно е нежеланието на НЕК да влага повече капиталови разходи по поддръжката и качественото завършване на този участък. За него има и други пречки, свързани със структурата му. Предполага се, и такова е мнението на специалисти, че ако започне да се разчиства, ще стане още по-сериозен проблемът“, допълни Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян