Наново възлагат пътя Белица-Загражден при избран изпълнител, защо?

6253
Наново възлагат пътя Белица-Загражден при избран изпълнител, защо?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

"Ще положим всички усилия да се завърши пътят Загражден – Белица. Веднага ще стартира работата по обществена поръчка за довършването му и се надявам още до средата на другия месец тя да бъде обявена". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова при срещата с председателя на сдружение "Горди загражденци" – Евгения Бояджиева, членовете на сдружението – Дочо Толсузов и Милка Родопска, и кметовете на с. Давидково – Севда Чолакова, и на община Баните – Павлин Белчев.

Оптимистичните прогнози са пътят да бъде пуснат в експлоатация до средата на следващата година, стана ясно на срещата.

„Работата по 7-километровата отсечка между двете населени места е стартирала още през 2017-та година. Тя обаче е спряна, тъй като след сключване на договора с изпълнителя влизат в сила нови, по-високи изисквания за изпълнение на пътните настилки, съгласно промени в Наредбата за проектиране на пътищата, което оскъпява проекта, респективно изпълнението на обекта. Предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ обаче не е коригирало заданието за проектиране и строеж и така средствата, предвидени по договора, остават същите, но са преждевременно изчерпани“, пише дословно в прессъобщение на ведомството.

Actualno.com обаче откри две съществени неточности в спуснатата информация.

Първо, строителните работи по обекта стартираха през септември 2019-та, а не през 2017-та, както сочат от МРРБ. В 2017 г. бе обявена възлагателната процедура.

Второ, споменатата Наредба за проектиране на пътищата е факт от август 2018 г. и влиза в сила от 26-ти октомври с.г. Решението за определяне на изпълнител за този обект е от 5-ти октомври 2018 г. Тоест, не е било възможно да се направят каквито и да е корекции по заданието за поръчката в периода между нейното обявяване и избора на изпълнител.  

От МРРБ информират още, че изпълнението на пътя е на финален етап, участъкът е чакълиран, изградени са подпорни стени и са обрушени скатовете. Остава само да се извърши асфалтирането.

„Поредният неизпълнен и с документални проблеми строеж, на който се натъкваме, но ще направим пътя на хората“, каза архитект Комитова и добави, че пътищата не са на някоя партия, а на българския народ. „Те са национално богатство и в същото време са процес, който трябва да развиваме непрекъснато, за да става държавата ни по-достъпна и по-добро място за живеене“, се казва още в прессъобщението след срещата.

Представителите на сдружението и кметовете на с. Давидково и на община Баните благодарили на министър Комитова за диалогичността и градивния тон на разговора. Те изразили задоволство от постигнатото решение и подкрепата, получена от регионалния министър.

Припомняме, че процедурата за избор на изпълнител на инженеринговата поръчка (проектиране и строителство) за третокласния път, който е отчасти черен, отне на Агенция „Пътна инфраструктура“ година и три месеца. Тя бе стартирана през септември месец 2017 г. и финализирана с договор през декември 2018 г.

Работата на терен обаче започна през септември 2019 г., именно заради изискващата се нормативна промяна в проектирането, отразяващо се и впоследствие и на строителството.

За изпълнител бе избрана фирмата „Иса 2000“ ЕООД, чиято оферта бе на стойност 3,4 млн лв. без ДДС (или 4 млн. лв. с ДДС). Нейният ангажимент е да извърши проучвателно-проектантски работи и строителство на 7,5-километров участък, който свързва областите Пловдив и Смолян  като алтернатива на второкласния път през Асеновград и Чепеларе.

Населението на Баните, Загражден, Давидково, Вълчан дол, Глогино, Рибен дол, Две тополи и др. неведнъж е организирало подписки и протести. През 2017 г. сформираха комитет „Горди загражденци“ и за два дни събраха 600 подписа в подкрепа на протестно писмо, изпратено до 11 институции.

Потърсихме кмета на община Баните да поясни защо е нужно ново възлагане на обект, за който има избран изпълнител с непрекратен договор.  

„В рамките на сумата, договорена с обществената поръчка, изпълнителят е направил всичко необходимо, но тя не е достатъчна за асфалтиране на пътя. В същото време средствата, необходими за довършване на участъка - асфалтиране, мантинели и маркировка, са повече от 50% като стойност от вече сключения договор със сегашния изпълнител. По закон в такъв случай трябва да се направи ново възлагане. Идеята е сумата да се включи в бюджета на АПИ за 2022 година. Затова ще пуснат сега обществената поръчка, за да може в началото на следващата година да се подпише нов договор, ако няма обжалване“, каза Белчев.

По думите му прогнозната стойност на новата поръчка ще е между 4 и 5 млн. лв. и допълни, че сумата се е оказала недостатъчна точно заради промени в Наредбата за проектиране на пътища.

„Г-н Инджов – собственикът на фирма „ИСА 2000“, също присъстваше на срещата и той даде информация в детайли. Иначе работата, свършена от дружеството, е много качествена. Остана само да се асфалтира“, добави кметът. Той подчерта, че срещата с министър Комитова е била продуктивна и я определи като „една стъпка напред за довършване на пътя Загражден – Белица“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян