Областният управител на Смолян: ГКПП Рудозем-Ксанти ще отвори най-рано след година

2903
Областният управител на Смолян: ГКПП Рудозем-Ксанти ще отвори най-рано след година
Снимка: Областна администрация - Смолян

"Най-рано в края на 2023 година може да бъде отворен граничният контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти, а движението на тежкотоварни автомобили до 40 тона - едва през 2028 г.", заяви областният управител Стефан Сабрутев след посещението си в съседна Гърция.

Визитата му бе във връзка с напредъка в строителството на пътния участък Димарио до границата с България. Заедно с него бе и ръководителят на проекта за нов ГКПП за преминаване на всички видове автомобили - инж. Момчил Караиванов.

В Солун двамата се срещнали с изпълнителния директор на гръцката пътна агенция ЕГНАТИЯ ОДОС Константинос Кутсукос, а в Комотини - с областния управител на Периферия Източна Македония и Тракия Христос Метиос.

Областният управител и ръководителят на проекта обходили строителния обект в участъка Димарио – ГКПП до българската граница, където разговаряли с ръководителя на обекта и строителни специалисти.

 

(Тук свършва частта от българска страна, асфалтираният участък, след това пътят е още черен)

Освен стратегията за завършването на пътния участък до българската граница на срещите били дискутирани реконструкцията на отсечката Меливия-Димарио - по вертикалната ос Ксанти - ГКПП Рудозем-Ксанти,  възможностите да  преминаване и трафик по новата пътна връзка Ксанти – Смолян, както и по-нататъшно сътрудничество в рамките на нови програми за периода на финансиране 2021-2027 г. за подобряване на останалите пътни участъци по оста Ксанти - Смолян - Пловдив.

На срещата в Солун били изяснени фактите за реалното състояние на строителството на пътя до границата с България.

От разговорите станало ясно, че за пореден път ще се удължи срокът за изпълнение на обекта, поради възникнали по време на строителството непредвидени строителни дейности, а именно две новообразували се свлачища, едното от тях близо до българската граница.

Заради това трябвало да се проведат нови процедури за избор на изпълнител за съответните два участъка, които ще удължат срока.

 

„След като се запознах и на място с напредъка по изграждането на пътната отсечка до границата, трябва да кажа съвсем  ясно на жителите на област Смолян, че  в най-добрия случай пътят ще  готов най-рано септември 2023 г., а най-вероятно и в края на 2023 г. Тогава ще заработи и ГКПП Рудозем-Ксанти, през който ще бъде възможно преминаването на МПС до 3,5 тона. На обекта се работи усилено. До  3 месеца предстои да бъде завършена и асфалтирана отсечката до 5-и километър от Димарио, в посока границата с България. Сега се работи по двата тунела и виадукта по трасето. Но тези свлачищни процеси,  за които са необходими допълнителни интервенции за отстраняване, обвързани с процедури и срокове, ще забавят процеса във времето“, каза областният управител на Смолян.

Пред гръцките власти областният управител на Смолян настоял за ускоряване на процесите и по-бързо отваряне на граничния пункт, който е от изключително значение за развитие на трансграничния регион.

Неговият колега Христос Метиос декларирал категоричното си желание за по-бързото отваряне на пункта. Казал, че за отсечката Меливия-Димарио има осигурено финансиране и в момента е обявена процедура за избор на изпълнител.

 

Той поел ангажимент  за осигуряване на необходимите средства и за останалите участъци-Меливия-Ехинос, Ехинос-Сминти  и Сминти-Ксанти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян