Още няма готовност за събор на Рожен през 2018 година

4150
Още няма готовност за събор на Рожен през 2018 година
Снимка: Анита Чолакова

Засега още няма готовност за събор на Рожен през 2018-та година. Това стана ясно от запитване на Actualno.com, отправено към Симеон Караколев – председател на фондация "Наследство в бъдещето" и към кмета на Смолян Николай Мелемов.

"Засега работим да го има. Надявам се да сглобим всичко като бюджет“, казва Караколев пред репортер на Actualno.com. Градоначалникът на Смолян Николай Мелемов е по-скоро склонен да се изчака още една година, за да се затъжат хората за него.

Лагер с 1200 палатки на Роженския събор

Лагер с капацитет от 1200 палатки ще бъде изграден на тазгодишния Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен". Той ще ...

"Моето мнение е, че събор на Рожен трябва да има – дали ще е 2018-та или 2019-та година е въпрос, който ще решим. Важно е да съхраним традициите от нашите деди, които ни обединяват, които ни правят достойни българи. Докато съм кмет, събор ще има", подчерта Мелемов.

"Ако общината е финансово затруднена, ще опитаме да го организираме без нейна финансова подкрепа, но Община Смолян винаги ще бъде наш институционален партньор. Има още месец –два. Нека да видим как ще се получат нещата. През месец януари ще знаем дали успяваме да сглобим рамката, дали ще намерим още един-двама спонсори. Не сме взели крайно решение. Вече сме го организирали два пъти, имаме ориентация. Събитието има потенциал и за ежегодно, но като имаме предвид мащабите му, може да е и през година", посочи Симеон Караколев.

Отпреди три години той е наемател на 700 декара частни ливади, на които се провежда съборът в планината.

"Ние с Община Смолян винаги ще бъдем партньори. Събитието може да бъде под егидата на общината. Здраве и живот и при тях може да се променят някои неща, и при нас. На мен тази година ми беше много трудно, говорихме и с кмета, за него годината също не беше лека. Не съм зачеркнал следващата година, има още 1-2 месеца, много неща могат да се пренаредят и за нас, и за Община Смолян. А няма смисъл нещо да го правиш на всяка цена", казва председателят на фондация „Наследство в бъдещето“.

Създават нова програма "Фестивали" за финансово подпомагане на фестивални прояви

Управителният съвет /УС/ на Национален фонд "Култура" днес на свое заседание взе решение да се създаде нова Програма „Фестивали...

По думите му, това събитие е само в плюс за региона. Той отбеляза, че не робува на тезата за събор точно през 4 години, както е било някога, защото е имало три събора през 4 години, но е имало събор и през пет, и през девет години.

По въпроса за комерсиализацията, Караколев направи сравнение между събора на Жеравна и този на Рожен.

"Проверете в интернет - 25 000 души тази година са били на Жеравна. Обаче с 25 лева вход, 10 лева такса паркинг на ден. И занаятчиите плащат 25 лева, за да внесат изделията си. При нас такива такси няма. Опитвам се да балансирам - да няма плащане на вход, да няма паркинг. В Жеравна не може да влезеш с храна и с питие, на входа не позволяват, има охрана. И това си го пише - нямаш право да внасяш нито храна, нито напитки на територията на събора, нито да снимаш, нито да говориш по мобилния, освен на определено място. Ето това е комерсиализация. Ти си принуден вътре да купуваш и консумираш. А аз кого принуждавам да плаща каквото и да било - цял ден може да бъдеш на събора без да харчиш пари. Може да си занесеш храна, напитки, всичко. Единственото, което съм казал на охраната, е да няма пиянски и наркомански изпълнения. И ходя да го проверявам това", обясни организаторът на Роженския събор.

Според него тези, които твърдят, че съборът на Рожен е комерсиализиран, не правят нищо за този събор без да им се плати.

Събор на Рожен ще има и през 2016 г.

След 9-годишно прекъсване, миналата година беше възроден съборът на Роженските ливади в Родопите. Организаторите му и Община Смолян ис...

Финансовото участие на Община Смолян в събора е 40 000 лева – не повече от 10% от общия му бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян