Починалият мъж с коронавирус от Чепеларе преди това бил на риба в Доспат

22764
Починалият мъж с коронавирус от Чепеларе преди това бил на риба в Доспат
Снимка: Анита Чолакова

Часове преди да почине 53-годишният мъж с коронавирус от Чепеларе е бил на риба в Доспат. Това стана ясно на брифинг с участието на областния управител Недялко Славов, директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева, изпълнителният директор на МБАЛ в Смолян д-р Марин Даракчиев и директорът на ОДМВР ст. комисар Николай Димов.

Пациентът завчера е бил докаран от екип на Спешна помощ – Доспат, в спешното отделение на областната болница в много тежко общо състояние, със симптоми на коронавирус.

„Имал е задух от дълго време и кашлица, докаран е с дихателна недостатъчност. Започнато е да се обработва, взета му е проба за коронавирус и в момента, в който му се прави снимка, внезапно е изпаднал в клинична смърт. Направени се всички реанимационни мероприятия, но за съжаление случаят е приключил летално. Въпреки всичко, са успели да направят графия и там има данни за хронично заболяване на белия дроб“, посочи шефът на болницата.

Пробата била изпратена в референтната лаборатория и вчера е получен резултат, че е положителна. След това е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 

Д-р Кубатева съобщи, че мъжът е преболедувал туберкулоза преди години. Само три години обаче бил проследяван, след което повече не се явил на контролни прегледи. От 2012 г. не е посещавал и личния си лекар.

„В този период от време до днес заболяването и остатъчните явления от него се задълбочават. Той вече натрупва и други белодробни заболявания. Въпреки всичко, той се е поддържал със симптоматични лекарства и е разчитал, че така от самосебеси ще му се размине. За съжаление, на този увреден фон в дихателната система тази инфекция явно много скоротечно е развила патологичния процес и се стига до леталния изход“, посочи тя.  

Мангъров: Има повече установени заразени, защото се правят повече изследвания

„Установяват се повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скром...

„Успяхме във вчерашния ден да проучим контактните на починалия в гр. Чепеларе и днес проучването продължава с болницата и доуточняване на медицинския персонал, който е бил в контакт с него. В Чепеларе той има ограничен брой  контактни. Живее с двама души в семейството. Издирени са неговите колеги на работното място, те също са ограничен брой. По преценка е взета проба на тези, които са били в по-дълготраен тесен контакт. Днес ще ги изпратим за изследване“, каза още д-р Кубатева.

Славов бе категоричен, че е спасен алгоритъмът на поведение, който е предписан от Националния оперативен щаб. На упреците, че човекът първо е починал, а ден по-късно се съобщава за коронавирус инфекция в него, областният управител отговори: „Така е доста по-добре, отколкото да цари измамно спокойствие, че човекът просто ей така си е отишъл и да ни лиши от възможността да проследим епидемиологичната картина и контактните лица. Всичко това потвърждава, че ние все още сме във фазата на активно търсене на пациенти с коронавирус и стремежът все още е да изпреварваме събитията, а не да ги следваме. Изказвам съболезнованията си към близките и семейството на починалия. Бих искал да анализираме фактите от гледна точка на тяхната истинност и достоверност - такива, каквито са“.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян