Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Показват скандалната картина "Родопска сватба" след реставрация (СНИМКИ)

17 май 2018, 12:51 часа • 42554 прочитания

Реставрирана е вече скандалната картина „Родопска сватба“ или „Мома се с рода прощава“. Тя е дело на именития смолянски художник Анастас Стайков, а на платното му е изобразена сватба между християнин и мюсюлманка с общо 80 фигури. Заради нея авторът преживял толкова много неприятности през комунизма, че за цели 15 години спрял да рисува.

Творбата е впечатляваща. Тя е с размери 4 метра на 2,50 метра. Покойният Стайков работил няколко години върху нея и я завършил през 1957 г.

Година по-късно я представил в Пловдив като срещнал небивало одобрениена публиката – над 35 000 души я посетили.

В многофигурната композиция ясно са вплетени символите на двете изповедания в Родопите.

Според директора на художествената галерия в Смолян Иван Пеев освен художествена, картината има и историческа стойност, дори драматична, защото това платно е повлияло върху живота на талантливия художник до края на дните му.

Въпреки че картината се харесала на публиката, творбата на Стайков била отхвърлена от тогавашната социалистическа критика. Авторът бил обвинен от Съюза на художниците в натурализъм и бягство от соцреализма. Понижен бил от член на СБХ в кандидат-член.

Тогава единствен Владимир Димитров - Майстора се застъпил за родопския творец. Казал в негова защита, че платното е истинска българска картина, истинска българска живопис, но думите му били подминати.

Заради обидата Стайков оставя четките и спира да рисува цели 15 години.

Отказва да продаде платното в чужбина, тъй като го смятал за национална ценност.

Във времето, докато картината е низвергната, се съхранявала на различни места из града. Накрая е намерена в кюнец за печка, свита на руло.

Наследничката на Стайков Мария, която живее в Австралия, я дарява през 2014 г. на Художествената галерия в Смолян. Състоянието й било окаяно от години въргаляне по складове, след като била в експозиция в Пангаловата къща и в Учителския институт.

Средствата за реставрацията й са осигурени от фонд "13 века България" и картината ще бъде показана за първи път на 19 май в Нощта на музеите в Смолян. Очаква се тя да стане един от бисерите на колекцията в художествената галерия на родопския град.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес