Пред довършване е градският парк на Доспат

3440
Пред довършване е градският парк на Доспат
Снимка: Анита Чолакова

Градският парк в Доспат се строи вече година, но е на финалната права. Последните дейности включват оформяне на градинките и тревните площи. Всичко друго е готово.

Тук има подземен паркинг, външен паркинг. Има пространство за скейтборд с виражи, ръбове. Има велопаркинг, написа във Фейсбук профила си екскурзоводът Ивайло Мирчев.

Той допълва, че за пръв път вижда да се правят мостчета и под тях да има оформено корито на малка река и така, преминавайки над мостчетата, почиващите се пренасят в планината и екопътеките.

"Има фонтан, захранван с кристално чиста вода. Има търговска площ, която е оформена на второ, долно ниво под парка. Има амфитеатрално разположени пейки и сцена, в непосредствена близост до гората. В началото на парка е туристическият център на града, за да може да имате съвършеното разположение на всичко, което искате да посетите и ви интересува. Пореден град, който инвестира в пространствата си за отдих", обобщава екскурзоводът.

Всъщност това е новият градски център на Доспат и представлява реализация на сегашната управа да го премести  на около километър от стария. Преди това пък в нова сграда се премести и цялата общинска администрация.

В бъдещия градски център се изграждат множество обекти – мини футболно игрище с площ 1038 кв. метра, пешеходен преход за връзка със съществуващия еко парк и парк музей на Родопската чешма с площ 1050 квадрата, открити паркинги с площ 335 кв.м, още един подход към двата парка върху площ от 3056 кв. м, който да е предназначен за велосипедисти и за хора в неравностойно положение, площадка за динамични игри и скейтборд, амфитеатър с места за сядане и сцена върху площ от 1563 кв. метра, пешеходни подходи към новата сграда на общинската администрация, училището и спортната зала.

Водното съоръжение е на площ от 212 квадрата и ще е със стъклени стени. Подземният паркинг е върху 2024 квадрата с търговска част и зона за рекреация.

За новия център, всъщност е до новата сграда на общинската управа, изпълнителят има задача да създаде паметник с отношение към историята на Доспат.

Изпълнител на заданието след проведена обществена поръчка е фирмата „Билдинг Компани“ – с. Дъбница, Благоевградско, договорът с която е на стойност 4,5 млн. лв. с ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян