Президентът: Ще направя всичко възможно гръцката страна да изпълни ангажиментите си за по-бързо отваряне на ГКПП Рудозем-Ксанти

4264
Президентът: Ще направя всичко възможно гръцката страна да изпълни ангажиментите си за по-бързо отваряне на ГКПП Рудозем-Ксанти
Снимка: president.bg

Перспективите пред област Смолян могат успешно да се реализират, ако в региона се създават предпоставки за развитие на комуникационни връзки от различен тип. Необходимо е да се подобри не само транспортната, но и дигиталната, инфраструктурната и енергийната свързаност, като се прилагат и нови технологии и се поставят амбициозни цели. Това заяви президентът Румен Радев по време на дискусия, посветена на перспективите и проблемите в област Смолян днес.

В нея участваха кметът на града Николай Мелемов, областният управител Стефан Сабрутев, общественици и кметове на смолянски общини. Дискусията се състоя в Регионалния исторически музей на Смолян.

По време на срещата беше откроена необходимостта от държавна подкрепа за подобряване на транспортната свързаност. Румен Радев посочи, че предвид планинския характер на района, са необходими повече усилия за подобряване на свързаността.

„Комуникациите са изключително важни в този район, и то не само в транспортно отношение“, заяви президентът и допълни, че в следващите 20 години технологиите ще позволяват въвеждане на различни видове транспорт, включително въздушен, като удобна и евтина форма на придвижване, която да спестява време и ресурси.

„Ако искаме да привлечем инвеститори, и то сериозни, трябва да отчитаме фактора спестяване на време“, допълни Румен Радев. Според него тричасово пътуване от Пловдив до Рудозем, например, е голяма загуба на ресурс за бизнеса.

По думите му от значение е и енергийната свързаност от гледна точка на производствената дейност в района. Президентът подчерта, че в областта трябва да се работи и за дигитализация – за подобряване на скоростта, обема и достъпа до информацията.

Президентът приветства завършването на строителните дейности на граничния контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти“, чието  откриване ще създаде предпоставки за задълбочаване на търговския обмен и на връзките с Гърция.

„Това е обект, който вече е готов“, допълни Румен Радев и посочи, че е необходимо да се модернизират входно-изходните точки на страната ни със съседните страни.

Относно подобряването на здравната грижа в планински и труднодостъпни райони, какъвто е област Смолян, държавният глава посочи, че в Плана за възстановяване и устойчивост  e  включен и проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха, който позволява своевременна реакция на медиците в първия „златен“ час след инциденти.

Според Румен Радев наред с необходимостта от въвеждане на нови технологии и разработване на инфраструктура, не бива да се откъсваме от българските си корени. "Ако загубим нашите традиции, култура и образование и не инвестираме в нашите деца, ние ще се разпаднем като общество“, посочи президентът. Той добави, че Родопа планина отдавна се е утвърдила като една от духовните крепости на българщината.

Президентът Радев посети вчера вечерта и граничния контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти“. Държавният глава посочи, че ще работи заедно с гръцките институции за по-бързото му откриване.

"Прекрасен обект, направено е много, в готовност е. Така трябва да изглежда всяка входно-изходна врата на България. Да не се срамуваме. Предполагам, че на други входни точки сте изпитвали това чувство. Когато влизаш в България и виждаш една нелицеприятна картина, която нашият народ не заслужава. Това е пример и трябва да раздвижим и много други входни точки с нашите съседи, защото трябва да се отворим по най-бързия начин", каза Радев.

Гърците обявиха конкурс за подход към ГКПП "Рудозем-Ксанти"

Конкурс за втората важна отсечка на тяхна територия, която свързва Ксанти с българската граница и ГКПП „Рудозем-Ксанти“, об...

Президентът заяви, че е в активен диалог с премиера и с президента на Гърция и въпросът за по-бързото отваряне на пътя през ГКПП-Рудозем е поставен. "С премиера ще се виждаме другата седмица. И ще направя всичко възможно, обещавам ви, гръцката страна и тя да изпълни своите ангажименти. И поне от тази точка да отпушим обмена на хора и стоки, виждам наистина много добра перспектива", каза Радев.

В залата на Регионалния исторически музей в Смолян той изтъкна, че родопчани могат да разчитат на неговата морална подкрепа. „В наше време, когато за съжаление, политиката, която трябва да развива България, започва да работи сама за себе си, трябва да се вслушваме всички ние, които сме на различни нива, в гласа на хората. Това е компасът. Защото нашият народ е мъдър. Когато политиците ни загубят вярната посока, той може да ги върне много бързо. И за да става това без катаклизми, е важно навреме да се вслушваме във вашия глас", каза Радев.

"Основният проблем за хората е да имат добра и достъпна инфраструктура, добри доходи, такива, че да живеят нормално в нашата планина. Най-важният проблем е транспортната свързаност на гр. Смолян. За тази свързаност е необходима сериозна намеса на държавата. Виждам във вас човекът, който ще движи следващите 5-6 години минимум държавата, много разчитаме на Вас. Пътят Асеновград-Смолян-Рудозем-Ксанти е най-важното нещо, за което мисля, че всички трябва да работим", каза областният управител Стефан Сабрутев.

Той поиска съдействието на президента за по-бързо отваряне на границата.

Министър Комитова: ГКПП "Рудозем" е напълно завършен

Към момента строително-монтажните работи по обект ГКПП „Рудозем - Ксанти“ са напълно завършени, като предстоят 72 часовите ...

"Надяваме се следващият програмен период да бъде завършена минимум трета лента, скоростен път, който да свързва Пловдив със Смолян и да се отворим към Гърция. Защото сами се уверихте, че дори когато не е отворена още границата, се пътува трудно. Когато се отвори за товарни автомобили пътят, ще бъде вече изключително труден трафикът. Мисля, че това е основният приоритет за област Смолян", каза Сабрутев, според когото Радев ще е следващият президент.

Сабрутев отбеляза още, че всеки един проблем, поставен през трите дни на вниманието на президента, ще бъде описан подробно и ще бъде изпратен на държавния глава. 

"Неслучайно Смолян е обявен за град на знанието, на всички матури сме в първите места. Това е резултат както от домашното възпитание, добрите училища, така и на културата на нашите съграждани и средата, в която растат нашите деца. В Родопите наистина животът е по-труден, това ни прави и по-силни. Но имаме нужда и от подкрепата на държавата, на институциите, за да може да вървим напред. Разчитаме на вашата подкрепа", каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

Президентът разгледа експозициите и сам удари чановете от внушителната сбирка на музея. Преди това той присъства на литургия в храм "Св. Висарион Смоленски", където се срещна с основните ктитори - Тодор и Здравка Баткови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян