Президентът ще открие събора на Рожен

6925
Президентът ще открие събора на Рожен
Снимка: Анита Чолакова

Президентът Румен Радев ще открие тазгодишния събор на Рожен. Събитието ще започне на 19-ти юли (петък) от 10.30 часа, съобщи на брифинг кметът на Смолян Николай Мелемов.

За събота председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е потвърдила участие.

Роженските поляни ще бъдат украсени с внушителен трибагреник с площ над 7000 квадратни метра. Знамето ще се разпъне  ден преди събитието от известни български спортисти и всички, които искат да се присъединят към тях. Засега потвърждение има от биатлонистката Екатерина Дафовска, боксьора Тервел Пулев, автомобилните състезатели Крум Дончев и Павел Лефтеров, сноубордистът Радослав Янков, състезателката по борба Елица Янкова и др.

Съборът ще започне с дефиле на над 200 гайдари, с изпълнения на родопската певица Валя Балканска, гайдаря Петър Янев, а Илия Учиков ще е гайдарят на малката певица Мария Бечева от Чепеларе.  

Над 3500 изпълнители от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени. 113 певчески и инструментални групи, 107 индивидуални изпълнители, 56 танцови състава и 15 групи за народни обичаи ще се състезават. За пръв път във фолклорната програма ще вземат участие 5 фолклорни групи от бесарабски българи от Украйна.

Предвиден е конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия, за който досега са подадени 57 заявки.

Повече от 90 майстори с ръчно изработена керамика, иконопис, дърворезба, битови тъкани, бродерия, бижута, рисувана коприна, народни инструменти, звънци и чанове ще представят своите занаяти в централната зона.

Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже местните традиции, обичаи и ритуали с акцент магичната каба гайда.

На поляните ще се вдигне етно селище с македонска, северняшка, шопска и родопска махала с възстановка на къщите на бесарабските и банатските българи. Ще бъде пресъздадено хайдушко сборище, възрожденско кафене и гранична застава, каквато е имало на Рожен преди повече от век.

Първата вечер е предвиден гала-спектакъл „Рожен е България“, а в съботната е изцяло предназначена за родопските изпълнители – Валя Балканска и Петър Янев, ФА „Родопа“, „100 каба гайди“, „101 каба гайди“, „Каба Кабадайлии“ и др.

„Община Смолян не отговаря за търговската част. За нас е важно, че три дена България ще е Рожен, Рожен ще е България, че три дена медии и много наши сънародници ще дойдат и ще покажат събора, че запазваме традициите. Смятам, че това е полезно за всички, а търговците са малка част от гражданите на Смолян“, заяви кметът.

Председателят на сдружението „Рожен – наследство в бъдещето“ Симеон Караколев призова да се ползва общественият транспорт и буферните паргинги, защото паркингите на Роженските поляни са с капацитет между 17 и 20 000 места. И ако всички се насочат към поляните, ще се образуват тапи и дълги колони по трасетата към събора.

Той се оплака, че откак са окосени ливадите, диви прасета буквално разорали поляните. Пускали даже валяк да заравни терена.

Попитан дали има гаранция, че докараните на Рожен животни ще са здрави, Караколев отговори, че те ще бъдат транспортирани съгласно българското законодателство. Преди да тръгнат ще бъдат прегледани от ветеринар и ще им бъде издаден пътен лист за придвижване. Когато дойде време да ги връщат, местен ветеринар ще ги прегледа отново, обясни той.

На събора ще има поне 170 еко тоалетни, разположени в две зони, в това число и за инвалиди, около 15 мобилни бани и 80 мивки.

Има специална зона за палатков лагер и паркинг зона за над 5000 автомобила. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)

Ниски заплати: Съдилищата в Смолянско останаха без съдебни заседатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян