X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Прокуратуата в Чепеларе е на последните места по натовареност

1194
Прокуратуата в Чепеларе е на последните места по натовареност
Снимка: Actualno.com
Районна прокуратура Чепеларе трайно е на последните места в страната по натовареност. С оглед бюджета на прокуратурата, стойността на един прокурорски акт в РП Чепеларе е 294.69 лв. при средно за РП в страната – 152.69 лв. Това се казва в информация представена от пресцентърът на ПРБ по повод протести в гр. Чепеларе срещу решение на ВСС от 19.07.2018 г. за закриване на районната прокуратура в града и разкриване там на териториално отделение на Районна прокуратура в областния град – гр. Смолян, съобщиха от прокуратурата.

В информацията се посочва, че на 07.08.2018 г. е получена „Официална позиция“ от Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзните права на гражданите на Община Чепеларе, с председател адв. Тотка Динчева. Освен до главния прокурор, позицията е адресирана до президента, министър-председателя, министъра на правосъдието, Пленума на ВСС и Представителството на ЕК у нас. Твърди се, че закриването на РП Чепеларе ще наруши достъпа на гражданите до правосъдие и ще ги лиши от дейността на правоприлагане на територията на общината. Според позицията, Инициативният комитет се създава, за да защитят гражданите „правото си на собствена Прокуратура в гр. Чепеларе“. Заявява се, че отстояването на това право ще включва провеждане на ефективни протести, първият от които ще се проведе на 24.08.2018 г. Припомня се, че на 23.08.2018 г. Пресцентърът на ПРБ разпространи пълният текст на писмото на Прокурорската колегия на ВСС до кметовете и председателите на общинските съвети на всяко от единадесетте населени места, в които районната прокуратура се закрива съгласно решението на ВСС от 19.07.2018 г. и на нейно място се разкрива териториално отделение към РП в съответния областен град. Изрично е посочено, че в разкритите териториални отделения прокурорите ще изпълняват и след 01.01.2019 г. в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани. По никакъв начин правоприлагането в съответните населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата е гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите.

Чепеларе на протест срещу закриването на районната прокуратура

Жители на родопския град Чепеларе ще затворят днес главния път Пловдив- Смолян от 11 до 13 часа в знак на протест срещу решението на Ви...

Решението за закриване на единадесет районни прокуратури е прието, след внимателна преценка и анализ на няколко основни критерия: трайно много ниска или извънредно висока натовареност /на прокуратурата и индивидуална на прокурор/; ниски стойности на натовареност по показателя „досег със съда“, който включва всички актове и действия на прокурор във връзка с дейността на съда; комплексни фактори: население на районите на действие на всяка РП, брой общини, разстояние до областния център, специфични особености на района и др.; кадрова обезпеченост /щатна численост на магистрати и служители/, няколкократно проведени процедури и/или прекратени процедури за избор на административни ръководители поради липса на кандидати.

Районна прокуратура Чепеларе трайно е на последните места в страната по натовареност, се казва в информацията. Там се посочва, че през 2015 г. при средна натовареност за 1 реално работил прокурор в РП от 2.81, в РП Чепеларе тя е е 1.28. През 2016 г. при средна натовареност от 3,07, тук е 1.22. През 2017 г. при средна натовареност за страната от 2.98, в РП Чепеларе тя е е 1.30. Натовареността на РП Чепеларе, съобразно правилата, приети от ВСС за периода 01.01.2017 -31.12.2017 г. е 1.3 на 1 прокурор. За сравнение, за РП Харманли тя е 5.93, за РП Кърджали – 3.99, за РП Оряхово – 4.43. По показателя „досег със съда“ /всички актове и действия на прокурора във връзка с дейността на районния съд в града/, работата на РП Чепеларе отново е сред най - ниските стойности за страната: -при средна за страната за 2015 г. – 98.6, тук е 41.00; при средна за 2016 г. – 95.23, тук е 35.50; при средна за 2017 г. – 90.39, тук е 46.

С оглед бюджета на прокуратурата, стойността на един прокурорски акт в РП Чепеларе е 294.69 лв. при средно за РП в страната – 152.69 лв. Щатът на прокуратурата в Чепеларе включва 2 прокурори. И след 01.01.2019 г. те ще работят в териториалното отделение ще изпълняват в пълен обем законовите си задължения, включително ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com