Протест заради силно разбит път в Смолянско

2953
Протест заради силно разбит път в Смолянско
Снимка: Pexels

Жителите на десет села от Рудоземска община недоволстват срещу лошото състояние на пътя Рудозем-Елховец-Пловдивци-язовир "Пловдивци".

"Пътят е републиканска пътна мрежа и неколкократно досега ни беше обещавано и ни увещаваха, че до края на април ще стартира ремонт на този път, който на места е абсолютно непроходим. Пътувайки, живеещите и работещите в общината, постоянно си чупим колите, търпим вреди, ядосваме се, не срещаме вниманието на отговорните институции. Събрахме над 550 подписа с протест до областната дирекция на АПИ. Поканихме и директорката г-жа  Костадинка Миланова да присъства, но не я виждам. И тя трябва да даде отговор на въпросите, които искаме да поставим. Цялата отсечка е с дължина 13 км. Миналата година нямаше кърпене с мотива, че тази година пътят ще бъде цялостно ремонтиран", каза Добромир Шевелиев - кмет на с. Елховец.

Припомняме, че през месец декември миналата година Агенция "Пътна инфраструктура" възложи за цялостна рехабилитация въпросния пътен участък. Общата му дължина по документ е 11,560 км, а договорът с ДЗЗД "Пътно поддържане Област Смолян" е на стойност 12 900 565 лв. Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е 30.10.2021 г.

В консорциума, който има сключен петгодишен договор с АПИ за текуща и зимна поддръжка на репуликанската пътна мрежа в област Смолян, участват фирмите
"Грома Холд" ЕООД (бившата "Агромах") и "Роуг 1" ЕООД.

Когато съобщи новината областният управител Недялко Славов обясни, че от продължилите близо три години строителни дейности по язовир "Пловдивци" републиканският път е силно компрометиран.

"В продължение на повече от две години жителите на Елховец, Пловдивци, Войкова лъка, Бърчево и Рудозем поставят остро въпроса за ремонт на този пътен участък от републиканската пътна мрежа и днес с радост ги информирам, че изпълняваме ангажимента си към тези населени места", уточни тогава Славов.

Междувременно вчера от Областното пътно управление информираха, че в момента се изработва технологичен проект за ремонта на 11,5 км от третокласния път ІІІ-8608 Рудозем – Елховец – Пловдивци – язовир "Пловдивци", а срокът за завършването на проекта е до края на месец май 2021 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

От там уточняват, че веднага след одобрението му от Областно пътно управление и Института по пътища и мостове ще стартират и строително-ремонтните работи.

Предвижда се полагане на геомрежа, възстановяване на пътната настилка по метода "студено рециклиране", подобряване на отводняването с полагане на дренаж и нови тръбни водостоци и облицовани окопи, ремонт на подпорни и укрепителни стени. Срокът за изпълнение на дейностите е до края на октомври т.г.

​"За осигуряване безопасността на движение в отсечката в момента се извършва изкърпване на пътната настилка с битумна емулсия и фракция под налягане. Това е временно решение за подобряване на състоянието на пътя до стартирането на ремонта през юни т. г., който ще подобри трайно технико-експлоатационните качества на трасето", допълват от Пътното в Смолян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян