X
 
 

Разпънаха най-голямото българско знаме на Рожен

1984 0
Разпънаха най-голямото българско знаме на Рожен
Снимка: Анита Чолакова
Днес на роженските поляни бе разпънато най-голямото българско знаме. То е дълго 320 метра, с 20 метра е по-дълго от предишните знамена, шити за Рожен. Широко е 21 метра, каза Атанаска Велчева - управител на фирма "Бендида", която е ушила рекордния трикольор.

Общата площ на знамето 6720 кв. метра и тежи около 600 килограма. То е изработено от двама човека, като им е отнело около месец работа.

"Искаме на това място да сложим един голям национален флаг, защото смятаме, че Рожен е емблематично събитие, което обединява цяла България. Искаме тук да има такъв символ - националното знаме, което обединява нас, българите. Знамето се прави единствено за тук.

През 2016 г. ние превърнахме голямото роженско знаме в 13 000 малки знамена, които раздадохме на една друга емблематична дата - 22 септември, Денят на българската независимост. Тогава те бяха подарени в София. Нашето намерение е тази година да направим същото, но ще раздадем знамето не само в София, а и в големи областни центрове", разказа пиарът на събитието Владислава Андреева.

Президентът ще открие събора на Рожен

Президентът Румен Радев ще открие тазгодишния събор на Рожен. Събитието ще започне на 19-ти юли (петък) от 10.30 часа, съобщи на брифин...

В разпростирането на знамето участие взеха биатлонистката Екатерина Дафовска, боксьорът Тервел Пулев, автомобилните състезатели Крум Дончев и Павел Лефтеров, сноубордистът Радослав Янков, състезателката по борба Елица Янкова и др.

Спортистите бяха облечени или в спортни екипи, или в дрехи с българска шевица.

Междувременно от полицията се получи предупредително съобщение. То има следното съдържание:

"Във връзка с провеждането на традиционния събор "Рожен", на територията на събора е забранено спирането и паркирането на моторни превозни средства в лентите за движение от двете страни на пътното платно. Паркирането да се извършва само в определените за това места! При извършено нарушение автомобилите ще бъдат репатрирани, а на нарушителите ще бъдат налагани административни санкции. Препоръчваме гражданите стриктно да спазват указанията на служителите на реда, които ще ги насочват към местата за паркиране!".

Actualno.com

Етикети: