С поръчка ще събарят незаконни сгради в Доспатско

5618
С поръчка ще събарят незаконни сгради в Доспатско
Снимка: Община Доспат

С обществена поръчка за 40 243 лева без ДДС кметът на Доспат Елин Радев възлага събарянето на няколко сгради, незаконно построени в Барутин.  

След жалба, постъпила в общината през февруари месец тази година, проверка от експерти на общината установява, че без никакви строителни книжа е изградена масивна сграда на един етаж и масивна ограждаща стена с дължина 26 метра, висока 2,40 м – собственост на Цанко Карталов. Отделно от това били констатирани шест масивни сгради, половината от които на два етажа, а останалите на един и масивна ограда с височина 1,85 метра. Те пък са собственост на „Стиви Инвест“ ООД – Барутин,  съдружници в което са Катя и Цанко Карталови.

Видно от публикуваните заповеди, издадени на 25-ти май, собственикът на имотите е трябвало да ги събори за своя сметка. Това обаче явно не е направено и кметът е обявил поръчка за избор на фирма, която да премахне незаконните строежи.

Междувременно Цанко Карталов бива назначен за технически ръководител на „ВиК“ в Доспат. Тогава излезе новина в местна медия, че фирма „Сева 3“ – собственост на съпругата на Елин Радев – Аида, била неправомерно присъединена към ВиК.

„Кражбата на вода лъснала миналата седмица в четвъртък, след авария на водопровода към село Барутин. За да отстранят повредата служителите на „ВиК” спрели водата. Малко след това пристигнал представител на бетоновия възел и се оплакал, че и на обекта нямало вода. След ремонта ВиК-служителите решили да видят защо няма вода в базата на „Сева 3”. Те не получили достъп до водомера и потърсили съдействие на полицията. Така било установено, че има направен байпас на водомера. А от фирмата обяснили, че тази връзка била за пожарния хидрант. На следващия ден се оказало, че от фирмата си пуснали водата и се наложило отново намесата на полицията и тя пак е спряна“, написа местното издание "Отзвук" по средата на август.

По данни на „ВиК последните записи в карнетката за разходвана и плащана вода били от 2017 г.  Случаят е стигнал до прокуратурата и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Кметът на Доспат излезе тогава с изявление, продиктувано от „пускането на много фалшиви новини и компромати срещу фирми на семейството ми“.

„Във всички тези компромати прозира некомпетентността на служители на В и К, които извършват проверки на самите себе си, установяват си грешки, направени от тях самите, но с желанието да ги припишат на други. Подавали сме много сигнали за нерешени проблеми от страна на В и К и за несвършена работа от тяхна страна, която пряко рефлектира върху гражданите. Но след подаване на поредния сигнал, който публикувам, атаките зачестиха. Заявявам, че не се притеснявам от проверки, а напротив радвам се да има още много такива. Тези атаки няма да ме пречупят, защото когато си вършиш работата, когато защитаваш интересите на гражданите и подаваш сигнали ставаш лош. Заявявам също, че ще продължа да се боря и да отстоявам правата на гражданите, ще реагирам на проблемите, възникнали от В и К“, посочи Елин Радев.

Седмица по-късно Михал Камбарев – депутат до скоро от „Продължаваме промяната“, сега кандидат за народен представител, заедно с Емил Келешев – също кандидат-депутат, се качват в служебния автомобил на „ВиК“ ЕООД – Смолян с Цанко Карталов и пускат видео на живо как „проверяват“ кметски обекти в Доспат.

(Автомобилът на "ВиК" ЕООД - Смолян, от който слизат Камбарев, Келешев и Карталов)

Ето как протича разговорът в колата и отчасти извън нея:

Камбарев: Какъв е проблемът тук, с тези вили, г-н Карталов?

Карталов: ВиК-то си е еднолично на общината и се захранват с благословията на кмета, не е предадено на ВиК-то. Не знам как се отчита, кой му монтира водомерите, сам си ги монтира

Камбарев: Но ВиК няма достъп до тези инсталации и не може да се прави никаква отчетност.

Карталов: Виждате улица „Крайбрежна“ с трима жители – кметът на Марица, кметът на Доспат и зам.-кметът на Доспат. Работи се усилено, не знам „Крайбрежна“ приета ли е, не е ли.

Камбарев: Г-н Карталов,  разкажете какво се случи на бетоновия възел, защо отидохте там?
Карталов: Имаше авария и ние спряхме водата. През това време се обадиха: „Нямаме вода в бетоновия възел“. Не знаех, че питейна вода ползват за промишлени нужди. Обади се представител на „Вева груп“ и проверихме какво е състоянието, как се плаща, колко се плаща. Излиза, че за години работа една стотинка не е постъпила във “ВиК“ – Смолян. Потърсихме в архивите дали има открита партида – нямаше. Имаше в една карнетка стара, от януари 2017 г. и тя беше на нула. Сезирахме органите на полицията. Дойдоха, взеха те водомера, запечатаха тръбата към бетоновия възел. На другия ден кметът самоволно отишъл, скъсал пломбата, захранил се с друг водомер. Наложи се втора проверка, второ вземане на водомера и текат досъдебни производства.

Камбарев: Тук виждаме останалите вили, за които отказват да предадат водомерите на ВиК, заради което ВиК не може да влезе във владение и да започне да отчита, нали?

(Доскоро депутат, сега кандидат-депутати Михал Камбарев и Емил Келешев осъществяват "проверка" със служебната кола на "ВиК")  

Карталов: Да, така е. Има монтиран водомер. Не знам дали е пломбиран или не. Но кметът си разполага с него, защото това е било общински водопровод и кога ще ми го предаде, не знам. Ние не можем да отчитаме след като не е наш. Разбрах, че имало подадени някакви документи в Смолян, но защо след като е негов, не го предава, пък иска някакво откриване на партида.

Камбарев: Ето това се случва, приютели, в една община, която е тотално завладяна, когато кметът и всички общински съветници са от една и съща партия, може да си прави каквото си решат. Вместо кмета да служи на жителите, се случва така, че жителите са буквално служители във всички фирми на кмета, които виждам, че не се отчитат към държавата и „ВиК“-то.

Внезапно от колата виждат кмета и спират, за да говорят с него. Той с охота им обяснява всичко и даже ги кани да се приближат.

(Кметът на Доспат Елин Радев)

Радев: Проблемите са на ВиК, че не са си свършили работата навремето. Водомерният възел с водомерното отклонение е  тяхна работа. ВиК трябва да кажат защо не е отчетено. Ако пуснат фактура, ние плащаме, ако не пуснат, не плащаме.

Камбарев: Казват, че не им даваш достъп, че ги гониш.

Радев: Цанко, така ли е? Водомерната е отворена, без капаци. Тя е достъпна, няма ни ограда, ни нищо. Сега да отидете, ще я видите. Ние нищо не правим. ВиК-то прави всичко. Отделно аз си ползвам вода с помпа за бетоновия възел.

Карталов: Когато проверихме нямаше помпа. Тогава копаха нещо.

Радев: Говорим за различни работи. Не тази помпа, която сега съм сложил. Ти бъркаш нещата. Аз показах помпата на полицая.

Карталов:  Когато спряха водата, спря и при вас.

Радев: При нас има три помпи, с които черпим вода. Тази, за която сега говориш, я ползваме за съвсем друго – понеже в момента пожарният хидрант не е захранен. Те като откачиха водомера, няма връзка с водата. Ако стане пожар, вътре има за над милион и половина машини – бетон помпи, съоръжения. Ако стане един пожар, всичко ще изгори.

Карталов:  А тогава защо изгонихте нашите работници, когато сменяха пожарния кран на разклона за Девин и Барутин?

(Цанко Карталов)

Радев: Първо трябва да си научите законите. Има наредба, която гласи, че ако отидеш да правиш ремонт, трябва да вземеш от нас разрешение. Ние трябва да знаем къде вървиш да копаеш, ти разрушаваш общинско имущество, което е асфалт или тротоар. Ти трябва да вземеш разрешение, а после да ми го възстановиш. За ВиК, г-н Камбарев, те не са си свършили работата.

Част от пътя Батак-Доспат пропадна заради валежите

Заради обилните валежи пропадна част от платното на пътя Батак-Доспат преди местността Картела, предава БНР.  По пътищата в Родоп...

Карталов: Вие назначавахте предишните ръководители на ВиК, защото не сте ги допускали до водомера?

Радев: Нещо бъркаш. Теб кой те назначи? Кметът ли те назначи?
Карталов: Не, но казват, че вие сте ги назначавали, не сте им давали достъп.

Радев: Твоята заповед нали е от шефа на „ВиК“. От една година насам имам тормоз над фирмите на семейството ми. Над 200 проверки и не се оплаквам, защото всичко е окей. Фалшиви сигнали от такива, като Цанко.

Карталов: Нали те хванахме – защо не си плащал 6-7 години, от 2017 г.?

Радев: Аз няма какво да ти платя, щом ти не си ми пуснал фактура. Когато ми пуснеш фактура, аз ще я платя.  И то не аз, фирмите ще ви плащат. Отделно от това фирмите ползват друга вода, която не е битова, няма нищо общо с питейната. Собственик на ВиК-съоръженията е общината, но тя ги дава на „ВиК“ – те трябва да знаят всичко. Преди вие да дойдете съм пуснал писмо до президента, до министър-председателя, до МРРБ и до областния управите, че в момента е трагедия общината от проблеми с ВиК.

Повече може да разберете от видеото, в което Радев иронизира Цанко Карталов, че се готви за кмет на следващите избори, но щял да получи само два гласа – неговия и на съпругата му. Припомняме, че кметът на Доспат е от партия ГЕРБ и единствен в България целият общински съвет на Доспат е от ГЕРБ.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян