Ски-полиция пази за пета поредна година в Пампорово

11774
Ски-полиция пази за пета поредна година в Пампорово
Снимка: БГНЕС

От началото на зимния туристически сезон за пета поредна година на територията на к.к. Пампорово функционира “Ски-полиция”.

Възложени са функции на 7 полицейски служители, изпълняващи служебните си задължения изцяло по ски-пистите, ски-плацовете и обслужващите ги паркинги в курорта. Основни задачи на ски-патрулите са осигуряване на добър обществен ред и сигурност, недопускане на хулигански прояви и присъствие на пияни скиори на пистите и навлизане на скиори в забранени и опасни участъци. Полицаите следят за реда в курорта всеки ден до 22.00 ч., когато приключва така нареченото “нощното каране” на ски в курорта. Служителите от ски-полицията в к.к Пампорово отново работят в ски-патрул, съвместно в екип с пистьори от “Пампорово”АД, освен това те владеят и чужд език, което гарантира добрата комуникация с чуждестранните туристи.

Свалят цените на нощувките в зимните курорти след 8 март

Хотелиери ще свалят цените на нощувките в зимните курорти след 8 март. Така бялата ваканция на скиори и сноубордисти ще излезе до 40% п...

От началото на зимния туристически сезон 2014 - 2015 г. до момента ски-полицията е реагирала общо на 14 сигнала. Най-вече те са за пострадали туристи по пистите, за изгубени вещи - мобилни телефони, раници, лични документи и др. В два случая – за изгубени от родителите си две деца на ски-пистите, които благодарение на бързата и професионална реакция на ски-полицаите веднага са намерени и предадени на родителите. Няма извършени тежки криминални престъпления и груби нарушения на общественият ред на ски-пистите. Нарушенията на общественият ред са главно за възникнали спорове и недоразумения между туристи, или туристи и служители, охраняващи и обслужващи ски-съоръженията. Малобройни са и регистрираните престъпни посегателства върху ски-оборудване и други вещи в районите на ски-пистите и плацовете. По различни причини са били проверени 31 лица.

Ски-полицаите са оказвали помощ и съдействие на физически и юридически лица до този момент общо 288 пъти - на служителите от “Пампорово” АД – при обезопасяване на пистите и съоръженията, на “Алфа-СОТ” – при нерегламентирано ползване на съоръженията от недобросъвестни туристи и на спасителите от “Планинска спасителна служба” – в случаите на пострадали туристи са обезопасявали мястото на инцидента, оказвали са при необходимост първа помощ на пострадали. При обход на обособените маршрути в курорта ски-полицаите са извършили 352 проверки в търговски обекти и питейни заведения, като не са констатирани съществени нарушения. Служителите от състава на ски-полицията са обезпечили сигурността и безопасността на състезателите и зрителите при проведени 24 масови мероприятия - състезания по ски и сноуборд в различни дисциплини с национално и международно участие.

Ски-полицията е взела участие и в регулиране на движението в курорта, тъй като през почивните и празнични дни значително нараства броя на МПС, за които не достигат обособените и наличните паркоместа, намиращи се в близост до пистите и плацовете, което допълнително усложнява и без това натоварената пътна обстановка в курорта. Често се случва полицаите от ски-патрулите да се включват и подпомагат колегите си от “Пътната полиция” по организацията на движението на МПС в обслужваните от тях територии.

За ефективността на ски-полицията говорят не само данните от полицейската статистика, но и положителните отзиви от страна на ръководството на “Пампорово” АД, представителите на туроператорските фирми и работещите в курорта. Положените усилия и професионализъм от страна на ски-полицаите срещат заслужена благодарност от страна на туристи, които са били изпаднали в някакво затруднение и са получили адекватна и навременна помощ и добро отношение от страна на служителите от полицейските ски-патрули.

Издават карти за безплатен достъп на децата от община Смолян до ски писти в Пампорово

Община Смолян започна издаването на карти за безплатен достъп на децата до ски писти в Пампорово, съобщиха от пресцентъра на общината. ...

Осигурената към момента спокойна среда на сигурност в к.к Пампорово е доказателство за добра резултатност на предприетите мерки от страна на ОД МВР - Смолян, като принос за това има и сформираната “Ски-полиция”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян